Război în Ucraina, ziua 647. Forţele ucrainene se vor confrunta cu o...

Război în Ucraina, ziua 647. Forţele ucrainene se vor confrunta cu o iarnă dură, avertizează oficialii occidentali

0
DISTRIBUIȚI

Forţele ucrainene se vor confrunta cu o iarnă „dură” şi cu un an dificil, deoarece evaluările serviciilor de informaţii occidentale nu indică mişcări semnificative pe linia frontului în următoarele luni, au declarat pentru CNN doi oficiali occidentali şi un înalt oficial militar american.

Pe termen scurt, agenţiile de informaţii occidentale se aşteaptă ca Rusia să-şi extindă bombardamentele asupra infrastructurii civile, inclusiv a instalaţiilor electrice, în încercarea de a provoca şi mai multe suferinţe populaţiei civile în lunile reci de iarnă, relatează News.ro.

Progresul pe câmpul de luptă a fost lent în ultimele săptămâni, avansul forţelor ucrainene fiind limitat la doar un kilometru și jumătate în unele zone şi la câțiva kilometri în altele. Evaluările serviciilor secrete occidentale arată că este puţin probabil ca linia frontului să se schimbe mult în lunile următoare.

Vladimir Putin ar putea încerca chiar o ofensivă mai amplă după victoria sa în alegerile prezidenţiale din martie

Un factor care împiedică contraofensiva ucraineană este lipsa puterii aeriene pentru a sprijini operaţiunile de la sol. Nu se aşteaptă ca avioanele de luptă F-16 promise de NATO să sosească suficient de curând, sau într-un număr suficient de semnificativ, pentru a modifica dinamica pe câmpul de luptă pentru o perioadă de timp, iar unele estimări arată că va dura mult anul viitor până ca ca forţa militară să aibă efect.

Privind către 2024, aliaţii NATO se tem că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea încerca o ofensivă mai amplă după victoria sa aşteptată la alegerile prezidenţiale din Rusia din martie.

În avantajul Ucrainei, totuşi, este faptul că orice ofensivă rusă este de aşteptat să întâmpine rezistenţă ucraineană.

Cu contraofensiva sa de mult timp aşteptată la sol în sud şi est, în mare parte blocată de apărarea rusă, oficialii occidentali notează că armata ucraineană a făcut progrese semnificative în alte domenii.


Atacurile ucrainene asupra Flotei Rusiei de la Marea Neagră prin rachete cu rază lungă de acţiune, inclusiv racheta de croazieră Storm Shadow furnizată de Regatul Unit şi drone maritime au deplasat flota Mării Negre cu zeci de kilometri înapoi, deschizând căile de transport maritim și permiţând exportul cerealelor şi altor produse esenţiale pentru economia Ucrainei.

„Nu există nicio îndoială” că Putin „încearcă să reziste” până la alegerile prezidențiale americane din 2024

Cu toate acestea, evaluările serviciilor secrete occidentale avertizează că mişcările pe câmpul de luptă ar putea stagna până în 2024, aducând războiul mai aproape de „conflictul îngheţat” de care mulţi observatori se tem că este în avantajul lui Putin.

De asemenea, se crede că preşedintele rus ia în considerare alegerile prezidenţiale din SUA din 2024 în planul lui de război. CNN a informat în august că SUA nu deţin încă informaţii explicite despre mentalitatea lui Putin sau dacă acesta prelungeşte războiul în mod intenţionat în speranţa unei victorii prezidenţiale a lui Donald Trump sau a republicanilor. Dar alegerile de anul viitor rămân un factor-cheie despre care oficialii de top din domeniul securităţii naţionale, de intelligence şi oficiali diplomatici occidentali cred că vor influenţa deciziile lui Putin în Ucraina, ceea ce face şi mai puţin probabil ca războiul să fie soluționat înainte de sfârşitul anului viitor.

Un oficial american care a discutat la acea vreme cu CNN a spus că „nu există nicio îndoială” că Putin „încearcă să reziste” până la alegerile din 2024. O altă sursă familiarizată cu informaţiile a spus că „este un fel de elefant din cameră” pentru SUA, Ucraina şi Europa.

Congresul SUA încă nu a aprobat ajutorul suplimentar pentru Ucraina. „Pista se scurtează”

Evaluarea dură vine în timp ce Casa Albă trimite avertismente cu privire la capacitatea SUA de a-i sprijini pe ucraineni fără ca asistenţă suplimentară să fie aprobată de Congres.

Pe fondul negocierilor aflate în desfăşurare în Congres cu privire la posibile căi de a oferi finanţare pentru Ucraina şi Israel, împreună cu modificările aduse politicii de frontieră, Casa Albă a avertizat vineri că „pista se scurtează” şi că vor avea dificultăţi în sprijinirea Ucrainei dacă finanţarea suplimentară nu va fi aprobată până la sfârşitul anului.

„Din nou, aşa cum am spus înainte, de multe ori, pista se scurtează. Şi credem că avem până, ştiţi, cam la sfârşitul anului înainte de a deveni foarte, foarte greu să continuăm să sprijinim Ucraina. Şi sfârşitul anului vine în curând”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, subliniind că această finanţare este necesară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.