Marți seara, în capitala Ungariei, a avut loc un eveniment special care a marcat 34 de ani de la declanșarea Revoluției din 1989 de la Timișoara, acțiunea organizată de Institutul Cultural Român de la Budapesta în parteneriat cu Asociația TM2023 având parte de expoziția de fotografie Timișoara Incognito – Revoluția din 1989, semnată de fotoreporterul Constantin Duma și un concert susținut de Ilie Stepan și Horea Crișovan.
„Ne bucurăm, să fim aici, în preajma dumneavoastră, într-o lună importantă pentru Timișoara și pentru România. Este luna în care celebrăm Revoluția Română – o revoluție care a permis să ajungem ca anul acesta Timișoara să fie capitala Europei în termeni de cultură. Cu această ocazie, vă invit să ne vizitați la Timișoara, în acest weekend. Celebrăm închiderea programului Capitalei Culturale Europene, între 7 și 10 decembrie. Vor fi multe evenimente, expoziții, concerte. Astfel că aveți ce vedea la Timișoara”, a spus Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociației TM2023.
Expoziția reunește o colecție de 34 de fotografii realizate în zilele Revoluției de la Timișoara de fotoreporterul Constantin Duma, selecția fiind realizată de curatorul Elena Aronoaie-Adorian și poate fi vizitată până la 31 ianuarie 2024.
„O stare de spirit – așa as identifica Timișoara la sfârșitul anului 1989. Am crescut în lumina faptei, pe care inclusiv Ilie, prezent aici, a dus-o și a mobilizat oamenii în înțelesul profund al libertății și al democrației. Eu am fost acolo în poziție de observator, al unor lucruri față de care simțeam ca au o importanță majoră, să nu zic istorică. De aceea m-am simțit obligat să fiu acolo, să fac aceste fotografii, cu toate riscurile situațiilor de la fața locului”, a spus fotoreporterul Constantin Duma.
Recitaul susținut de Ilie Stepan și Horea Crișovan a fost gândit în concordanță cu tematica evenimentului, iar dincolo de compozițiile proprii, artiștii au interpretat și piese din repertoriul unor artiști ca Eagles, Sting, Pink Floyd sau Goran Bregovici. Una din surprizele recitalului a fost piesa „Gyöngyhajú lány”, din repertoriul formației maghiare Omega. Cei aflați în public au cântat textul piesei, iar printre ei s-a numărat și muzicianul Tibor Gajdo, fost membru al trupei Cargo.
„Noi, timișorenii, am luptat pentru libertate – în cazul nostru, cu chitarele, în cazul altora cu flori, iar de partea ceealaltă au fost ei – care au tras în noi, acei criminali… Se știe cum s-a terminat povestea respectivă. De atunci, noi am continuat să folosim chitara ca un instrument al iubirii, al păcii.
Horea și cu mine, cu care cânt împreună de aproape 30 de ani, aducem un tribut de iubire de recunoștință acestui minunat instrument creează multă energie pozitivă”, a spus Ilie Stepan.
Cei prezenți au putut urmări proiecții de fotografii și înregistrări video de la Revoluția din Timișoara, pe fațada clădirii care găzduiește sediul ICR din Budapesta, iar evenimentul a făcut parte din programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, finanțat de Ministerul Culturii.
Foto: Constantin Duma