Carte despre morile de la Rudăria, ineditul muzeu în aer liber din...

Carte despre morile de la Rudăria, ineditul muzeu în aer liber din Banat

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1428779342">

După lansarea cărții „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș-Severin”, care prezintă nu mai puțin de 410 mori bănățene, ea fiind promovată și în câteva localități din Croația, Italia, Franța și Elveția unde vechi mori sunt conservate ca niște bunuri de mare preț, asociația „Acasă în Banat” pregătește o monografie intitulată „Morile Rudăriei. Patrimoniul mulinologic al comunei Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin”, care, în cele 250 de pagini, va prezenta morile vestitului complex, din care multe se află pe lista monumentelor. Prin proiectul „Hai la Rudăria” al asociației „Acasă în Banat”, cele 22 de mori din localitate, un adevărat muzeu în aer liber care se întinde pe o lungime de șase kilometri în localitate și în afara acesteia, s-a realizat un atractiv traseu turistic al acestor instalații țărănești care încă funcționează, locuitorii măcinând aici porumb  și grâu cu ajutorul pietrelor de moară și a forței hidraulice.

Cartea, finanțată de Ordinul Arhitecților din România și scrisă împreună cu Florin Streza de la muzeul ASTRA din Sibiu, va avea un tiraj de 500 de exemplare, iar dorința autorilor este ca ea să fie tipărită până la sfârșitul acestui an.

Monografia dorește să prezinte în detaliu și într-un mod captivant, pentru publicul larg, caracteristicile, originea și evoluția morilor de la Rudăria, pe baza a numeroase informații de arhivă, în contextul istoriei și culturii locale, dar și a povestirilor și legendelor, va include, de asemenea, rețete specifice locului și se va bucura de o bogată ilustrație. Până la terminarea cărții, vor continua cercetările la fața locului pentru a completa informațiile deja existente cu altele noi, neștiute de autori dar cunoscute de localnici, mai ales de bătrânii care știu cel mai bine trecutul așezării, pentru a găsi fotografii relevante și alte obiecte vechi care merită să fie scoase la lumină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.