Lucrări ale artiștilor din grupul Noima, expuse din nou la mii de...

Lucrări ale artiștilor din grupul Noima, expuse din nou la mii de kilometri de casă, în Mexic

0
DISTRIBUIȚI

După expoziția pe care artiștii plastici reuniți în grupul „Noima”, din care fac parte artiștii Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu au avut-o în vara anului trecut în orașul mexican San Miguel de Allende, o nouă expoziție a grupului, pentru organizarea căreia și-au dat concursul Institutul Cultural Român, ambasada României în Mexic, Consulatul Onorific al Statelor Unite Mexicane la Cluj-Napoca, guvernul statului Puebla și rețeaua muzeală „Museos Puebla”, va fi găzduită într-un oraș mexican.

Expoziția va fi deschisă în orașul Puebla, la reputatul Museo Internacional del Barroco prin evenimentele organizate și prin clădirea care le găzduiește, operă a binecunoscutului arhitect, laureat al Premiului Pritzker, Toyo Ito. Muzeul din Puebla organizează expoziții dedicate unor prestigioase nume ale artei lumii. Goya, Frida Kahlo, Diego Rivera și David Alfaro Siqueiros sunt doar câteva din numele căror instituția le- a dedicat recent proiecte curatoriale. De asemenea muzeul propune regulat și expoziții de artă contemporană.

Evenimentul „NOIMA Señales de Vida” al grupului, care va avea vernisajul în 2 februarie, cuprinde cu precădere lucrări de pictură. Accentul cade pe bilanțul primei întâlniri a pictorilor grupului „Noima” cu natura și cultura Mexicului. Sunt expuse însă și secvențe ale unor preocupări de atelier, eșantioane din proiectele personale ale expozanților, unele inspirate tot de experiența mexicană din 2023.

Vor fi prezenți la deschidere Andrei Rosetti și Dan Gherman, doi dintre membrii fondatori ai grupării.


În expoziție va fi proiectat și documentarul „NOIMA-Work in progress”, care dezvăluie grupul într-o descriere amplă, prin interviuri cu scriitorul și curatorul american Alan Jones, istoricul de artă și curatorul Ileana Pintilie, pictorul Constantin Flondor, curatorul austriac Denise Parizek şi Ovidiu Bădescu, fondatorul Galleria 28 – spațiu dedicat încă din anii ʹ90 artei contemporane.

În data de 8 martie, în cadrul expoziției va avea loc un concert de pian cuprinzând lucrări ale unor compozitoare din România, eveniment suținut de maestra cu origini românești Lidia Guerberof-Hahn, prilej de a oferi publicului din Puebla o imagine cuprinzătoare despre cultura română. „NOIMA Señales de Vida” readuce în atenție viziunea artistică a anilor de început ai grupului înființat în urmă cu două decenii, spiritul picturii de observație, redescoperit și reevaluat de generațiile anterioare prin grupări precum Sigma, Prolog, sau școala de la Poiana Mărului.

Chiar dacă în timp natura și locul specific au devenit și puncte de plecare ale altor modalități de expresie sau reflecție vizuale,  dialogul cu un context anume, cu lumina și viața din jur, întemeiat pe experiența picturii în plein air, rămâne pentru „Noima” o importantă sursă și un subiect în sine. De-a lungul anilor, artiștii grupului „Noima” au organizat peste 70 de evenimente artistice în 13 țări din Europa dar nu numai, cea din Mexic fiind a treia prezență în Americi. Expoziția de la Puebla va fi deschisă până în data de 8 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.