Medicii de familie și din ambulator, din nou în stradă. Proteste față...

Medicii de familie și din ambulator, din nou în stradă. Proteste față de scăderea tarifelor decontate de CNAS

0
DISTRIBUIȚI

Medicii de familie și medicii specialiști din ambulator protestează, în toată țara, pentru a treia zi consecutiv, nemulțumiți de tarifele decontate. Tarifele propuse de CNAS sunt mai mici decât cele de anul trecut, iar medicii de familie și cei de ambulator amenință că nu vor mai semna contract cu Casa de Asigurări de Sănătate de la 1 februarie, ceea ce ar putea însemna că nu vor mai acorda consultații decontate începând de luna viitoare, ci contra cost.

La București, medicii s-au strâns în fața sediului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în timp ce la Timișoara protestul s-a desfășurat în fața Prefecturii Timiș.

O delegație a protestatarilor urmează să fie primită astăzi la negocieri de noul președinte al CNAS, Valeria Herdea. Primele negocieri erau programate, inițial, pentru mâine.

Luni și marți, zeci de medici au ieșit să protesteze în fața policlinicilor Titan și Apaca din București, nemulțumiți de tarifele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.


Medicii specialiști spun că CNAS urmează să le deconteze, în 2024, 35 de lei brut pentru o consultație, în timp ce, într-o clinică privată, prețul unei consultații ajunge la 200 – 300 de lei. „Vrem să consultam, nu să emigram!” și „Rușine, rușine, rușine să vă fie!”, au scandat medicii prezenți la proteste.

Principala nemulțumire a medicilor de familie și a medicilor specialiști din policlinici este legată de faptul că tarifele decontate cabinetelor de către CNAS nu doar că nu cresc în anul 2024, dar vor scădea comparativ cu anul trecut.

Cât vor scădea sumele decontate cabinetelor:

Medici de familie:

– 7,7 lei – valoarea punctului per capita (în 2024) de la 12 lei (în 2023);
– 6,2 lei – valoarea punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală primară (medici de familie) în 2024, scăzut de la 8 lei în 2023.

Medici specialiști de ambulator:

– 3,3 lei valoarea punctului pe serviciu medical în 2024, în scădere de la 4,5 lei în anul 2023.

Începând de luni seară, Casa Națională de Asigurări de Sănătate are un nou președinte care urmează să negocieze cu medicii protestatari: ​Valeria Herdea, medic de familie și vicepreședintele Colegiului Medicilor, a fost numită oficial președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în plin scandal privind sumele decontate de CNAS pentru serviciile acordate de medicii de familie și cei de ambulator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.