Monumentele istorice părăsite din Câmpia de Vest. Istoria bogată a conacul din...

Monumentele istorice părăsite din Câmpia de Vest. Istoria bogată a conacul din Banloc, ajuns o ruină (foto)

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2145499355">

În anul capitalei culturale, administrația județeană a propus mai multe rute turistice în împrejurimile Timișoarei, pe câteva dintre acestea aflându-se și conace care au aparținut unor familii de vază și au o bogată și interesantă istorie.

Vechile conace și-au schimbat destinația și puține au fost cât de cât întreținute, de cele mai multe ori într-un mod neadecvat. Doar la conacele de la Foeni și Sânnicolau Mare se desfășoară lucrări de restaurare dar altele, aflate pe lista monumentelor istorice și considerate obiective turistice sunt abandonate, iar amenajările necesare se lasă așteptate.

Printre monumentele istorice părăsite din câmpia Banatului se numără și conacul din Banloc, unul din cele mai reprezentative pentru această zonă, care a ajuns o ruină. În anii postdecembriști au existat proiecte de valorificare a acestuia, precum și încercări de restaurare, toate eșuate, iar conacul așteaptă încă să își recapete locul pe care îl merită pentru a ilustra istoria locului și pentru a fi inclus într-o rută turistică. Conacul a fost concesionat de mai mulți ani Mitropoliei Banatului, dar deocamdată nu s-a întreprins nimic pentru restaurarea lui.

Conac nobiliar și reședință princiară

Întinsul domeniu de la Banloc a fost cumpărat la sfârșitul secolului al XVIII-lea de Lázár Karátsonyi, care a construit un conac impozant, într-un stil eclectic, cu influențe neoclasice și baroce. Clădirea are o înfățișare sobră, singurul ornament de pe fațada principală fiind un blazon de piatră al familiei, cu un grifon înaripat, care a fost înlăturat în timpul regimului comunist. În anul 1935, domeniul a devenit proprietatea principesei Elisabeta, sora regelui Carol al II-lea și fostă regină a Greciei.

Întregul complex, care ajunsese în paragină după ce familia Karátsony, plină de datorii, părăsise România, a fost renovat, principesa locuind la Banloc până la naționalizarea întregului domeniu. Conacul propriu-zis are, pe cele zece hectare ale parcului care se întinde în spatele său, mai multe dependințe clădiri anexe, toate fiind puternic afectate de cutremurul care a avut loc în Banat în anul 1991,când biserica romano-catolică, transformată de comuniști în bar, s-a prăbușit cu totul. Dacă la castelul propriu-zis au fost începute așa-zise lucrări de restaurare care nu au mai fost duse la bun sfârșit, celelalte construcții din parc au fost năpădite de vegetație și vandalizate.

Lucrări de salvare la turnul de pază

În cursul anului trecut, Ambulanța pentru monumente Banat, care, sub îndrumarea specialiștilor, are drept scop salvarea de urgență unor obiective de patrimoniu aflate în avansată și accelerată stare de degradare, pentru a le conserva, a finalizat mai multe intervenții de punere în siguranță a unor monumente istorice din județul Timiș. Printre acestea s-a aflat și turnul de pază care mărginea odinioară proprietatea din Banloc, și care a suferit stricăciuni mari în urma cutremurului.

Zidurile turnului au fisuri în care au crescut arbuști, planșeul de lemn și scările de acces au dispărut iar acoperișul s-a degradat la rândul lui, permițând infiltrațiile apei de ploaie, iar porțiuni din partea în care se află crenelurile au dispărut.Ambulanța pentru monumente a construit o structură de lemn de urgență care să protejeze crenelurile și întreaga construcție de intemperii, pentru a preveni accentuarea fisurilor. Prin această măsură, s-a dorit prelungirea vieții turnului, până când cineva își va aminti și de acest castel care ar putea deveni o destinație turistică a județului, și va investi pentru restaurarea clădirilor și amenajarea parcului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.