Percheziții în cinci județe și capitală la o grupare care amaneta bijuterii...

Percheziții în cinci județe și capitală la o grupare care amaneta bijuterii și monede de aur contrafăcute. Cum acționau escrocii (video)

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Arhivă

Procurorii DIICOT Pitești, împreună cu polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din București și șase județe, au efectuat astăzi 27 de percheziții în județele Argeș, Brăila, Prahova, Hunedoara, Ilfov și municipiul București, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, tentativă la înșelaciune și punerea în circulație de valori falsificate străine. 14 persoane au fost duse la audieri

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, începând cu luna noiembrie 2021 și până în prezent, membrii unui grup infracțional organizat care acționează pe raza județului Argeș au indus în eroare operatorii unor case de amanet, cu sediile în județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Caraș-Severin și Constanța, prin plasarea de bijuterii și monede din aur (ducați) contrafăcute și prin solicitarea de împrumuturi în baza contractelor de amanet încheiate, producând în patrimoniile persoanelor vătămate, identificate până în prezent, un prejudiciu estimat la aproximativ 2.000.000 lei.

„Membrii grupului infracțional îi asigurau pe operatorii caselor de amanet că vor respecta obligațiile contractuale, iar pentru a le câștiga încrederea, achitau în avans comisionul, însă după împlinirea termenului pentru care au fost încheiate contractele nu se mai prezentau să revendice și să ridice obiectele amanetate.


Metodele convenționale de verificare utilizate de operatorii caselor de amanet nu au putut descoperi falsul, întrucât obiectele au fost minuțios lucrate și au un înveliș consistent din aur de diferite karate. De asemenea, pe durata procedurii de introducere în regim de amanet a bijuteriilor și monedelor contrafăcute, suspecții au manifestat un comportament menit să distragă atenția angajaților pentru ca verificarea autenticității bunurilor să fie superficială”, a transmis DIICOT.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate și ridicate, bijuterii susceptibile a fi contrafăcute, telefoane mobile, documente cu valoare probatorie, sume de bani, precum și alte mijloace de probă. În baza mandatelor de aducere emise în cauză, 14 suspecți vor fi conduși la audieri.

Acțiunile au fost realizate cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brăila, al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș și ai grupărilor de jandarmi mobile din Craiova, Ploiești și Timișoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.