Război în Gaza, ziua 113. Mai multe țări au suspendat finanțările către...

Război în Gaza, ziua 113. Mai multe țări au suspendat finanțările către agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni

0
DISTRIBUIȚI

Australia, Canada, Italia și SUA au anunţat suspendarea finanţărilor către agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA), după acuzaţii formulate de autorităţi israeliene potrivit cărora angajaţi ai acestei agenţii ar fi putut fi implicaţi în atacul comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, transmit AFP şi EFE.

Statele Unite au anunţat vineri că „suspendă temporar” orice finanţare viitoare pentru agenţia ONU, aflată în centrul distribuţiei de ajutor civililor din Fâşia Gaza şi sub focul luptei dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană.

Sâmbătă, ministrul de externe australian Penny Wong a declarat că este „profund îngrijorată” de acuzaţiile împotriva UNRWA.

„Vorbim cu partenerii noştri şi vom suspenda temporar plata finanţărilor recente”, a scris ea pe reţeaua de socializare X. „Salutăm răspunsul imediat al UNRWA, inclusiv rezilierea contractelor (a membrilor personalului – n.r.), precum şi anunţul unei investigaţii privind acuzaţiile împotriva organizaţiei”, a continuat ea.

Wong a subliniat impactul „muncii vitale” a UNRWA pentru locuitorii din Gaza şi „cei peste 1,4 milioane de palestinieni care se adăpostesc în prezent în facilităţile sale”.

La rândul său, ministrul canadian al dezvoltării internaţionale Ahmed Hussen a anunţat vineri că „Canada a suspendat temporar toate fondurile suplimentare pentru UNRWA în timp ce (agenţia) întreprinde o investigaţie amănunţită a acestor acuzaţii”.

„Canada ia aceste acuzaţii extrem de în serios şi este strâns implicată cu UNRWA şi alţi donatori în această problemă”, a scris el pe X. „Dacă aceste acuzaţii se adeveresc, Canada se aşteaptă ca UNRWA să acţioneze imediat împotriva celor identificaţi ca fiind implicaţi în atacurile teroriste ale Hamas”, a adăugat el, precizând că Ottawa este „profund îngrijorată de criza umanitară din Gaza şi continuă să solicite o tranzitare rapidă, durabilă şi nestingherită a ajutorului esenţial”.

UNRWA a anunţat vineri că a primit informaţii de la Israel cu privire la „presupusa implicare a mai multor angajaţi ai săi” în atacul din 7 octombrie 2023.

„Pentru a proteja capacitatea agenţiei de a furniza ajutor umanitar, am decis să reziliez imediat contractele acestor membri ai personalului şi să deschid o investigaţie”, a declarat şeful agenţiei, Philippe Lazzarini, într-un comunicat de presă.


„Orice angajat care a fost implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere, inclusiv prin acţiuni judiciare”.

Totodată, ONU a anunţat că secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, a fost informat despre această situaţie şi că acesta este „îngrozit”.

Washingtonul a anunţat câteva minute mai târziu suspendarea temporară a tuturor finanţărilor suplimentare către agenţie.

Statele Unite „sunt extrem de îngrijorate de acuzaţiile conform cărora 12 angajaţi ai UNRWA ar fi putut fi implicaţi în atac”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a vorbit cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a „sublinia necesitatea unei investigaţii rapide şi amănunţite în această problemă”.

În ceea ce-l priveşte, Ministerul de Externe israelian a cerut o „analiză internă exhaustivă a activităţilor Hamas şi a altor organizaţii teroriste” din cadrul UNRWA.

Israelul a acuzat în repetate rânduri UNRWA de complicitate cu Hamas în Gaza şi a susţinut că mai mulţi membri ai agenţiei sunt de fapt militanţi ai grupării islamiste, ceea ce ONU a negat întotdeauna.

Cu peste 30.000 de angajaţi, UNRWA este cea mai mare organizaţie din Gaza în afară de aparatul guvernamental din enclava palestiniană.

Războiul din Gaza a izbucnit pe 7 octombrie când Hamas a comis un masacru în Israel în care au murit 1.200 de oameni. De atunci, ofensiva israeliană din enclava palestiniană s-a soldat cu peste 26.000 de morţi şi a provocat o criză umanitară fără precedent, notează EFE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.