Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Putin, a...

Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Putin, a murit în închisoare

0
DISTRIBUIȚI

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat, conform Reuters. În decembrie, el fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a murit, a anunțat vineri serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția, unde Navalnîi își ispășea pedeapsa.

În 25 decembrie, purtătoarea de cuvânt a politicianului rus de opoziție spunea că Alexei Navalnîi a fost mutat într-o colonie penală într-o regiune arctică din nordul Rusiei, după ce susținătorii pierduseră legătura cu el timp de mai bine de două săptămâni. Navalnîi fusese localizat în colonia penală IK-3 din Kharp, în regiunea Iamalia-Neneția, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova, a declarat purtătoarea de cuvânt Kira Yarmysh.

Colonia penitenciară în care a fost transferat Navalnîi, cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea deţinuţilor de acolo au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave. Iernile sunt aspre, cu temperaturi de chia minus 28 de grade Celsius. Situată la aproximativ 60 km de Cercul Arctic, închisoarea a fost fondată în anii 1960 ca parte a ceea ce a fost odată sistemul GULAG de lagăre de muncă forţată sovietice, potrivit ziarului Moskovski Komsomoleţ.

Aliații lui Navalnîi, care se pregăteau pentru transferul acestuia într-o colonie cu „regim special”, cel mai dur grad din sistemul penitenciar rusesc, au declarat atunci că acesta nu mai fusese văzut de avocații săi din 6 decembrie și au tras un semnal de alarmă cu privire la soarta sa.

În luna ianuarie, disidentul rus Alexei Navalnîi ironiza condițiile în care autoritățile ruse îl țineau încarcerat, afirmând că frigul din regiunea în care se află penitenciarul „Lupul Polar” în care a fost transferat i-au amintit de o secvență celebră dintr-un film cu Leonardo DiCaprio, scria Reuters.

Navalnîi spunea într-o postare distribuită pe conturile sale de pe platformele social media că, imediat după ce a fost scos din carantina obligatorie la sosirea în penitenciar, a fost pus într-o „celulă de pedepsire” din cauza atitudinii sale.

„Încă nu a fost mai rece de -32°C”, a notat el într-o serie de postări pline de ironii.


„Nimic nu te înviorează ca o plimbare în Iamalia la 6:30 dimineața. Chiar și la temperatura aceasta te poți plimba mai mult de jumătate de oră doar dacă reușești să îți crești un nas nou, urechi noi și degete noi”, afirma Alexei Navalnîi.

Vânat de regimul Putin

Alexei Navalnîi a fost condamnat de mai multe ori în Rusia, dar acuzațiile împotriva lui sunt considerate de mulți a fi motivate politic. În 2021, Navalnîi a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare pentru încălcarea condițiilor eliberării condiționate, după ce s-a tratat în Germania pentru o otrăvire cu Noviciok. În 2022, Alexei Navalnîi, care era de meserie avocat, primește nouă ani de închisoare pentru fraudă și sfidarea instanței, acuzații pe care le respinge. Anul trecut, dizidentul a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru extremism, acuzații legate de crearea și finanțarea unei organizații extremiste și „trivializarea nazismului”.

Susținătorii lui Navalnîi și organizațiile internaționale consideră că acuzațiile sunt fabricate și că el este persecutat pentru opiniile sale politice. Procesele au fost considerate lipsite de transparență și echitate. De asemenea, apropiații lui Navalnîi au acuzat că acesta a fost ținut în izolare și i s-a refuzat accesul la asistență medicală adecvată.

De-a lungul timpului, condamnările sale au fost văzute ca o încercare de a-l reduce la tăcere și de a descuraja disidența. Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări au condamnat condamnările lui Navalnîi și au cerut eliberarea sa imediată. Au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la represiunea politică.

Acuzațiile împotriva lui Navalnîi nu au fost dovedite niciodată în mod independent, acesta fiind considerat de mulți un prizonier politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.