Animale sălbatice găsite moarte pe un câmp din Timiș. Autoritățile au demarat...

Animale sălbatice găsite moarte pe un câmp din Timiș. Autoritățile au demarat o anchetă (foto) UPDATE Animal sălbatic otrăvit și în fondul de vânătoare învecinat

1
DISTRIBUIȚI

Descoperire macabră pe Fondul de vânătoare 12 Orțișoara, în județul Timiș, unde opt iepuri de câmp au fost găsiți morți în ultimele zile. De altfel, în ultimele luni mai multe animale sălbatice (iepuri, vulpi, bursuci etc) au fost găsite moarte pe câmp în aceeași zonă, însă de data aceasta angajații Gărzii Forestiere au găsit și pastile de otravă.

Este vorba de terenuri exploatate de o firmă din Carani, iar otrava pentru șobolani era aruncată peste tot, nu în locuri anume identificate pentru a reduce populația de șobolani.

La fața locului au fost chemați reprezentanți ai IPJ Timiș și ai Direcției Sanitar-Veterniare Timiș, care au deschis o anchetă.

„La data de 26 februarie, în jurul orei 09:00, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Timiș au fost sesizați cu privire la faptul că pe un fond cinegetic care se întinde pe raza localităților Orțișoara – Vinga – Seceani, s-ar afla mai multe exemplare de vânat decedate.


Polițiștii s-au deplasat de urgență la fața locului, stabilind că cele sesizate se confirmă, fiind găsite decedate mai multe expemplare de faună cinegetică din diferite specii. În urma primelor verificări efectuate la fața locului ar reieși faptul că exemplarele ar fi decedat în urma ingerării unor îngrășăminte dăunătoare pentru rozătoare. În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de utilizarea indiferent de scop a substanțelor chimice care provoacă intoxicarea, sterilitatea sau moartea exemplarelor de faună cinegetică. Polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, a transmis IPJ Timiș.

UPDATE Și în fondul de vânătoare învecinat, Giarmata, a fost găsit un animal mort, alături de plicuri din care provine otrava sub formă de pastile. Și aici au fost chemați polițiștii și reprezentanții DSV, pentru anchetă. Conform administratorului fondului 59 Giarmata, Cristian Tâlvăr, este vorba de o substanță care se vinde la liber. Administratorii de la fondurile de vânătoare învecinate au început să facă de asemenea verificări.

Vlad Vuia, administratorul Fondului de vânătoare 12 Orțișoara, a precizat că nu este prima oară când firma care cultivă terenul din zonă recurce la astfel de practici. „A mai fost o sesizare, dar nu am mai găsit peleții, se absorb în pământ, data trecută au dat pe rapiță, acum pe grâu. Am înțeles din unele surse că după câteva zile de la împrăștierea peletelui otrăvitor cei de la firma respectivă trimit mașini de teren cu angajați să culeagă animalele moarte din parcele, pentru a nu le mai găsi”, a spus administratorul fondului cinegetic.

Anchetatorii au constatat că substanța otrăvitoare a fost utilizată în mod impropriu. Instrucțiunile precizează că peleții trebuie introduși în găurile din pământ săpate de rozătoarele vizate de otravă, însă în cazul de față otrava a fost împrăștiată pe o suprafață mare, cu ajutorul utilajelor mecanizate.

1 COMENTARIU

  1. Aceasi problema ca acum 6 luni, pe un fond de vânătoare vecin ,la Sanandrei , aceasi firma de la Carani ,personal am gasit zeci de iepuri si fazani morti, am contactat DSV-ul , au constatat cele sesizate de mine , au luat probe ,inclus otrava , aceasi ca cea din pozele de mai sus , si atat a fost, nici o rezolvare !
    In schimb eu am fost intimidat de persoane necunoscute in diferite feluri si de mai multe ori !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.