Primarul Dominic Fritz a anunţat în această dimineaţă printr-un clip video triumfalist că, în sfârşit, a semnat autorizaţia de construire pentru stadionul din Calea Buziaşului, proiect poreclit „lego” încă din mandatul vechiului edil. Arena de dimensiuni medii, finanţată din bugetul local, urmează să aibă puţin peste 10.000 de locuri.
În prag de campanie electorală a fost parcurs şi, aparent, ultimul pas în calea construirii stadionului nou, căruia i s-a ales deja şi un nume: ”Arena Eroii Timișoarei”. Până la prima „lopată” pe şantier va mai dura însă. „Proiectanții au finalizat documentația pentru autorizarea lucrărilor de construire a noului stadion municipal în Calea Buziașului. Primarul Dominic Fritz a semnat autorizația, iar ordinul de începere va fi emis în cel mai scurt timp, pentru ca firma contractată să înceapă organizarea de șantier și lucrările propriu-zise”, se arată în comunicatul Primăriei Timişoara.
Fritz nu l-a uitat pe Cosmin Tabără, în comunicatul oficial, viceprimarul a vorbit mai mult de-a lungul ultimilor ani despre acest proiect. „Am semnat autorizația de construire pentru noul stadion din Calea Buziașului și am pus bani în bugetul de anul acesta pentru construcție. Vom trecem direct la execuție pentru că prin licitația de anul trecut am selectat deja constructorul. E un proiect pentru întreaga comunitate, pentru că pe lângă stadion construim un parc, un loc de joacă și o parcare de mari dimensiuni. Toate costurile le suportăm din bugetul local. E un efort financiar foarte mare, dar Timișoara are nevoie ca de aer de infrastructură sportivă. Îi mulțumesc viceprimarului Cosmin Tabără pentru că a urmărit și s-a implicat în acest proiect”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Stadionul va ocupa o suprafață de peste 9.000 mp și avea un număr de 10.101 locuri pentru spectatori. Lângă viitorul stadion va fi amenajat și un parc cu loc de joacă, precum și o parcare cu peste 450 locuri, care va putea fi folosită și de locuitorii din zonă. Noua construcție va avea fundația din beton și structură metalică și va fi de categoria 4, în conformitate cu cerințele UEFA și IFAB (International Football Association Board). „Pentru acoperirea stadionului vor fi folosite membrane tensionate – structuri ușoare din materiale compozite, pentru a obține o iluminare naturală datorită proprietăților specifice membranei”, se mai arată în comunicat.
„De asemenea, acesta va putea fi o locație optimă pentru evenimente și concerte mari, atunci când nu sunt organizate competiții sportive.
Termenul de execuție este de 28 de luni de la emiterea ordinului de începere. Valoarea contractului de execuție se ridică la 115 milioane de lei. Sursa de finanțare este bugetul local”, a mai spus Fritz în postarea sa video, cu „marele moment” al semnăturii pe acte: „Se întâmplă! Facem stadion! Aseară am semnat cu o bucurie imensă autorizația de construire pentru noul stadion ”Arena Eroii Timișoarei” de pe Calea Buziașului”.
„Firma care a făcut proiectul tehnic deja are contract cu noi și pentru execuția proiectului. Adică, începem construcția în perioada imediat următoare. Am pus și bani în bugetul de anul acesta (doar să-l voteze Consiliul Local)”, a adăugat acesta.
În 10 mai 2023(!) se ştia deja sigur cine va construi arena, e vorba de societatea Tehnodomus S.A., împreună cu firmele din subantrepriză, firma care a început dar nu a încheiat lucrările de la stadionul lui UTA şi ai cărei patroni au avut probleme cu legea.
„Nu mai putem aștepta stadionul promis de Guvern și de Consiliul Județean. Mulți politicieni au făcut tot felul de promisiuni în ultimele decenii. Dacă ești serios și nu un bufon, lucrurile nu rămân pe hârtie. Acest stadion e realitate. Mulțumesc echipei, mai ales viceprimarului Cosmin Tabără și arhitectului șef Gabriel Almăjan pentru implicare în acest proiect”, a mai spus Dominic Fritz, cu referire la „Dan Păltinişanu”, care încă nu e nici în stadiu de demolare.
Spre deosebire de imaginile precedente cu arena, mai întâi unele nerealist-futuristice, apoi altele care au avut parte de crtici pentru design, noile „randări” arată o arenă care se aseamănă cu stadionul „Arcul de Triumf”, din Bucureşti. Iar dacă în trecut se vorbea de o altă capacitate, chiar de doar 9.000 de locuri, acum s-a avansat un număr exact de 10.101 locuri pentru noul stadion al oraşului. „E un efort financiar foarte mare, de peste 115 de milioane de lei. Eroii Timișoarei și copiii noștri merită”, a concluzionat Fritz.
Recent, la stadionul „Ştiinţa”, al Univ. Politehnica, lucrările au şi început efectiv la o nouă tribună de 1.600 de locuri.