p>
Restaurarea cetății Ineu de pe malurile Cișului Alb, una din cele mai importante care se păstrează în vestul țării din Evul Mediu, este un proiect vechi de câțiva ani al administrației locale, dar conflictele dintre primarul orașului cu administrația județeană și conducerea filialei arădene a PNL au blocat multă vreme proiectul, așa cum s-a întâmplat și în cazul teatrului vechi din Arad, rezultatul fiind agravarea stării de degradare a valoroaselor imobile de patrimoniu.
Secole de istorie în cetatea Ineului
Cetatea este menționată din anul 1295 dar după începerea lucrărilor de restaurare au fost descoperite valoroase elemente arhitecturale neștiute până acum, unele databile în ultimele decenii ale secolului al XII-lea. În secolul al XV-lea, cetatea a făcut parte din fortificațiile de apărare ale lui Ioan de Hunedoara, ulterior a fost ocupată de turci, iar de la jumătatea secolului al XVI-lea cetatea s-a extins, după ce i-a crescut importanța în principatul autonom al Transilvaniei. La sfârșitul aceluiași secol a intrat în posesia lui Mihai Viteazul, ulterior fiind cucerită de Habsburgi.
Actualul castel întărit, înconjurat de o fortificație, a fost construit între anii 1645-1652 în vremea principilor Rákoczi, a fost disputat în continuare de otomani și Habsburgi iar la jumătatea secolului al XVIII-lea, când își pierduse importanța strategică, a fost părăsit și a ajuns în paragină, dar în 1870, castelul a fost reconstruit în stil neoclasic, cu elemente de Renaștere târzie și baroc. Intervenții inadecvate din anii regimului comunist, când castelul, cu cele aproape o sută de încăperi și două curți interioare, fusese transformat în școală specială, au dus la dispariția sau camuflarea multor decorațiuni interioare.
Loc de manifestări culturale după terminarea restaurării
După multe strădanii, orașul a obținut fonduri europene în valoare de peste 23 milioane de lei, din care peste 22 de milioane fonduri nerambursabile, pentru lucrările de restaurare ale cetății, începute în urmă cu doi ani. Proiectul avea termen de finalizare anul trecut, dar descoperirile neașteptate din timpul lucrărilor, care trebuie restaurate la rândul lor, și nu în ultimul rând, birocrația, au dus la întârzierea acestora, dar se preconizează terminarea lucrărilor până la sfârșitul acestui an, pentru ca cetatea să fie deschisă publicului.
Într-o primă fază, se vor deschide săli de conferințe, biblioteca orașului care va fi mutată în interiorul cetății, ateliere de meșteșuguri tradiționale și o parte a muzeului, urmând ca mobilarea celorlalte spații să se facă în etape succesive, pentru ca, în final, cetatea Ineului să devină un loc al manifestărilor culturale.
Surse foto: arhivă, livearad.ro, aradon.ro, glsa.ro