Noi nume anunțate pentru ediția din acest an a festivalului JazzX din...

Noi nume anunțate pentru ediția din acest an a festivalului JazzX din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
Tereza Katarov va susține un concert în cadrul festivalului JazzX

Organizatorii festivalului JazzX, care va avea loc la Timișoara în perioada 5 – 7 iulie, au anunțat noi nume pentru ediția din acest an: Matteo Mancuso, Mischa Blanos, Tereza Catarov și Marsdelux feat. Paolo Profeti!

Matteo Mancuso este un atist cu multiple fațete, clasic sau electric, aspectul care este cu adevărat uimitor și care îi ia pe toți prin surprindere este tehnica unică și folosirea degetelor în loc de un picking obișnuit. În 2020, Matteo a fondat cel de-al doilea trio al său, cu Stefano India la bas și Giuseppe Bruno la tobe, prezentându-și talentul de compozitor prin intermediul unor compoziții originale. Anul 2022 a fost anul turneului european al lui Matteo, incluzând apariții la Festivalul Internațional din Bremen și la Auditorium Parco della Musica din Roma. Iar pe 21 iulie 2023 a lansat albumul „The Journey”, care surprinde esența diverselor sale influențe muzicale.

Marsdelux este un proiect care a luat naștere la finalul anului 2023, format din Marina Arsene (voce, fx) Denis Bolborea (voce, beatbox, looping) și Lucas Contreras (chitară, fx). Într-o formulă extinsă, saxofonistul Paolo Profeti s-a alăturat trio-ului, aducând pe scenă o energie electrică și inovatoare. Identitatea stilistică a trupei a pornit de la vocabularul comun al armoniei de jazz, îmbinat cu grooveuri dansante și influențe variate din bagajul muzical distinct al fiecărui membru, integrând elemente
de muzică electronică, soul și world music.

Pianistul Mischa Blanos domină scena cu eleganță clasică, într-o sală de concerte liniștită, la un moment dat, iar în momentul următor, o transformă într-un club cu ritmuri pulsatorii.
Spectacolul său „Piano&Electronics – The Brave New World of Neoclassical” va fi prezentat în luna mai în turneu în toată Germania și același spectacol va urca pe scena Festivalului JAZZx – un rollercoaster muzical și o coliziune sonoră, în care pianul și sintetizatoarele se întâlnesc într-o coliziune frontală între analogic și digital.

Tereza Catarov este solistă și compozitoare din Timișoara, stabilită în Londra.


Tereza și-a dezvoltat abilitățile muzicale studiind muzică clasică și jazz. Acum, compozițiile ei sunt influențate stilistic de jazz contemporan, muzicile tradiționale de la porțile Orientului și muzica clasică occidentală. Ca muzician, Tereza Catarov, s-a format în universități de prestigiu din România, Olanda și Marea Britanie, a colaborat cu muzicieni precum David Binney, Jacob Collier, Kaya Thomas Dyke și Alex Simu și a cântat pe scene renumite ca: EFG London Jazz Festival, Barbican sau South Bank Centre.

„M-am născut în 19 septembrie 1995, în Timișoara și pasiunea mea pentru muzică vine din familie. Provin dintr-o familie în care muzica este o prezență continuă. Majoritatea dintre ei cântă la un instrument sau vocal. Muzica pentru noi e o chestiune de vocație. Nu îmi aduc aminte de nicio zi în casa noastră fără muzică și, de aceea, uneori simt că nu eu am ales muzica, ci ea m-a ales pe mine. Mi se părea mereu amuzantă întrebarea: «Ce vrei să fii când vei fi mare?» Pentru mine era evident că nu voiam să fiu altceva decât muzician. În Londra, am ajuns datorită faptului că am fost admisă în cadrul masterului de Jazz de la Guildhall School of Music and Drama, pe care l-am terminat. Am fost mereu fascinată de scena muzicala de jazz din UK. Mi se pare că are un spirit aparte. Am considerat că prin intermediul unei școli îmi va fi mai ușor să mă adaptez scenei londoneze și să cunosc oameni din breaslă. Din fericire chiar așa a fost“, a povestit Tereza Katarov, care a apărut în fața publicului încă de la vârsta de trei ani alături de tatăl ei, Teo Catarov, unul din cei mai avizați cunoscători și interpreți ai folclorului muzical bulgăresc bănațean, născut în Dudeștii Vechi.

Alături de acești artiști la ediția din acest an a evenimentului vor mai participa și GoGo Penguin, Jordan Rakei, Roberto Fonseca, MoonNeon și Jazzbois.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.