Protest la lansarea electorală a noului portal al Primăriei Timișoara. Fritz s-a...

Protest la lansarea electorală a noului portal al Primăriei Timișoara. Fritz s-a grăbit să se laude, deși mai este de lucru la proiect

1
DISTRIBUIȚI

 

Un portal nou nouț, de aproape jumătate de milion de euro ar urma să înlocuiască întreaga interacțiune a cetățenilor cu Primăria Timișoara. Cel puțin asta speră primarul Dominic Fritz, care, aseară, a lansat în mediul online noua interfață a oamenilor cu instituția pe care o conduce. Câteva firme de renume au pus cap la cap, sub coordonarea lui Val Mureșan, consilierul IT al edilului-șef  timișorean, ceea ce ar trebui să fie singurul astfel de portal care există în acest moment în țară.

Tranziția la noua modalitate de interacționare a funcționarilor publici cu oamenii de pe stradă s-a făcut în două episoade, dintr-un ”serial” care a durat vreo doi – trei ani. Fritz se laudă că a luptat cu sistemul, cu lipsa de dorință a angajaților primăriei de a schimba modul în care lucrau. Spune că a trebuit să refuze efectiv să semneze mape cu hârtii care se plimbau cu săptămânile prin instituție, pentru a aduna semnături și contrasemnături până ajungeau, până la urmă, în pixul primarului. Acum toată această permutare de hârtii a ajuns la final, miercuri Primăria Timișoara a lansat și cea de a doua componentă a proiectului. Inițial a fost un sistem intern care a schimbat total modul de transfer a datelor/cererilor/documentelor de tot felul, eliminând celebra mapă. Acum a urmat portalul efectiv de acțiune cu omul din popor, plebea.

Deocamdată nu e finalizat, mai sunt de ”tradus” în digital o grămadă de formulare, dar important e că s-a realizat ceva, un ceva care a costat, totuși, o grămadă de bani, adică vreo 440.000 de euro, din fericire, cea mai mare parte bani europeni.


Dar vin alegerile și cu câteva luni înainte de scrutin dă oricum bine.

La câteva minute de la deschiderea dezbaterii, în sală și-au făcut apariția câțiva reprezentanți ai partidului de unde provine și principalul contracandidat al său, Nicolae Robu. Mai mulți tineri, alături de câțiva fruntași liberali, inclusiv șeful grupului PNL din CLT Adrian Lulciuc, a intrat în sală purtând tricouri pe care scria ”Dominic nu a făcut nimic”. Primarul i-a felicitat pe opozanți, a cerut publicului să îi aplaude și sala s-a conformat.

”A fost nevoie de două ”adunări generale” cu angajații ca să îi convingem că schimbarea se întâmplă și este ireversibilă”, a spus Fritz. Noul Portal Unic va înlocui, de fapt, plimbarea la celebra Cameră 12. Aici se vor putea depune toate cererile spre primărie de acasă fără a mai fi necesară deplasarea la sediul municipalității.

Fritz spune că e vreme și loc și pentru cei care nu se pricep cu calculatorul, că acum funcționarii au mai mult timp să le explice ce și cum se face și babelor care vând flori de 8 martie.

”Ce facem cu acești oameni care nu au acces la aceste instrumente digitare sau care nu se simt acasă sau care sunt depășiți de aceste instrumente, de progresul tehnologic pe care îl vedem. În momentul în care noi nu ne mai pierdem timpul cu chestii stupide, cum este plimbatul mapelor și semnatul de cinci ori același document, se eliberează, de fapt, noi energii pentru acești cetățeni care, poate, au dificultăți în a accesa aceste soluții digitale. 9..0 ”Din peste 400 de cereri, doar 15 au venit la ghișeul unde noi am asistat să depună cererea online. Restul, toți au reușit să depună online, deci este accesibil pentru toți.”, a spus Fritz.

Un succes pentru noul portal digital este integrarea cu RoeID, sistemul național al statului rom\n, de identificare în sistem. Cetățeanul se înrolează în acest sistem și, cu identitatea digitală obținută, se va putea conecta fără probleme în portalul timișorean, și nu numai, în acest sistem fiind incluse și numeroase entități guvernamentale și naționale.

Dezvoltarea va continua, se dorește automatizarea unei bune părți din operațiuni, în așa fel încât o mare parte dintre să fie automatizate, fără a fi necesară intervenția funcționarilor. Noul portal e disponibil la adresa cont.primariatm.ro.

1 COMENTARIU

  1. Soroşistul de Friţ a anulat şi audienţele. Incompetentul nu vrea să dea faţă cu oamenii de rând. Mincinoşi, trufaşi, fără caracter şi omenie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.