Șeful peisagiștilor timișoreni, critic la adresa administrației locale: „Au pus la pământ,...

Șeful peisagiștilor timișoreni, critic la adresa administrației locale: „Au pus la pământ, rând pe rând, mai toți arborii de pe două străzi”

1
DISTRIBUIȚI

Președintele Filialei Teritoriale Vest a Asociației Peisagiștilor din România, Andrei Condoroș, critică dur administrația locală din Timișoara pentru neglijența față de „plămânul verde” al orașului, copacii maturi.

„Recunosc, nu sunt zilnic «în periplu» prin Timișoara, să fiu la curent cu toate șantierele din oraș, de care am cunoștiință că sunt multe și «grele». Probabil că trebuia. M-aș fi îngrozit pesemne și mai tare de această #dezvoltareinforta. Însă, sunt unele care «te lovesc» pur și simplu. Și nu se întâmplă pe un bulevard oarecare, ci chiar pe Bd. Republicii intersecție cu str. Jiul, în virtutea unei dezvoltări urbanistice importante și necesare. Însă, la fel de important (dacă nu mai important) este să păstrăm și ceea ce este valoros și emblematic pentru Timișoara… cum este, de exemplu, ALINIAMENTUL DE TEI de pe Bd. Republicii… care de multă vreme nu mai prezintă coerență și consistență. Și nu este un caz singular. Consider că natura = cultură. Și că, nu există nimic mai cultural decât de a te îngriji de această natură… ca oraș. Culmea! Ce să mai vorbim despre o Strategie a dezvoltării spatiilor verzi? Cu cine? Cu ce? Revenind, vorbim despre perioade succesive care, au pus la pământ, rând pe rând, mai toți arborii de pe cele două străzi (Republicii, Jiul).


Vorba unui fost edil: «[…] fara vegetație, pline, in schimb, de viata umana!». Mai întâi pasajul Jyul («a lui Robu»), iar acum câteva blocuri noi. Posibil ca intervenția de față să nu aibă legătură cu ansamblul de locuințe vecin. Personal, cred că are. Și, bineînțeles, prezența cablurilor aeriene, pentru care manifestăm mereu o mare grijă și preocupare, și în apărarea cărora nu ne sfiim să punem mâna pe motofierăstrău”, a scris Andrei Condoroș într-un mesaj postat pe o rețea de socializare.

Arhitectul consideră că „Primăria Timișoara și în general organele de avizare și control (ANPM, GNM s.a.) închid ochii la acest gen de practici care elimină ușor dar sigur acest plămân verde al orașelor – arborii maturi. Există mereu «soluția salvatoare» de a-i înlocui cu alții la fel de mari (niciodată!) sau prin compensare, de 10x mai mulți în altă parte a orașului, promisă de dezvoltatori prin proiectul de arhitectură și acceptată naiv de autoritatea locală. Realitatea este una singură, distrugem ceea ce este real valoros, ecologic, peisagistic și în definitiv, urbanistic… pentru a ne putea lăuda cu ceva nou. În afară de asta, suntem susținătorii fervenți dar falși ai PACTULUI VERDE EUROPEAN, AL NOULUI BAUHAUS, A LEGII CLIMATULUI EUROPEAN, desenăm coridoare verzi-albastre la tot pasul dar… în realitate…”.

„O lungă perioadă am fost dezarmați (unii!) cu teorii de genul: (locuri/piețe) «fara vegetatie, pline, in schimb, de viata umana!», «cine vrea copaci, să meargă în natură» s.a. Personal, am crezut că cel puțin din acest punct de vedere, odată cu noua orânduire locală, acest gen de practici vor lua sfârșit. Am fost naiv… și că, ne putem real ocupa de urbanismul orașului, așa cum se face «în vest». P.S.: Acei tei au fost defrișati total!”, și-a încheiat mesajul Andrei Condoroș.

1 COMENTARIU

  1. acolo se face inca o banda de circulatie, cine trece des pe acolo stie ca arborii erau tunsi foarte agresiv, nu aveau aproape deloc crengi, ca altfel intra in firele de troleibuz. se pun altii mai in lateral

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.