„Slăniniada”, un inedit festival în Serbia, aproape de granița de vest a...

„Slăniniada”, un inedit festival în Serbia, aproape de granița de vest a României

0
DISTRIBUIȚI

Orașul sârbesc Kačarevo, aflat la o distanță de doar 130 de kilometri de Timișoara, pe drumul spre Pancevo, va fi, începând din 15 februarie, gazda unui festival culinar, „Slaninijada”, la care vor fi etalate cele mai gustoase și apetisante preparate obținute din porc, de la slănină, jumări, șunci și cârnați, până la produse proaspete, precum toba, caltaboșul sau purcei de lapte prăjiți la rotisor.

Festivalul s-a născut în urmă cu 36 de ani, în urma unei dispute iscate între câțiva localnici pe marginea celei mai bune rețete de preparare a șuncii. Aceștia au decis să tranșeze controversele prin organizarea unei serbări culinare cu degustări, pentru a desemna câștigătorul. La festinul gastronomic participă  numeroși mici producători din Banatul istoric, cu diverse specialități sârbești, printre care toba sau o tochitură din carne de porc, cârnăciori și șunci preparate după străvechi rețete, pe care vizitatorii le pot cumpăra la prețuri foarte convenabile, dar și cu dulciuri la fel de gustoasae, făcute în casă. Bucătari prezenți la festival vor pregăti pentru oaspeți o serie de bunătăți și va avea loc concursul de pregătire a „șoncului”, care se va sfârși cu o festivitate de premiere pentru preparatul considerat cel mai gustos.

Întreaga atmosferă va fi înveselită de spectacole folclorice.


Festivalul, care începe în parcul central cu „parada șoncului”, durează patru zile și se va încheia cu un foc de artificii.

Sursa foto: slaninijada.rs

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.