Zid prăbușit la cetatea Șoimoș. Indolența autorităților pune în pericol monumentul istoric...

Zid prăbușit la cetatea Șoimoș. Indolența autorităților pune în pericol monumentul istoric (foto)

0
DISTRIBUIȚI

Indolența și nepăsarea administrației românești față de monumentele istorice ale României nu întârzie să-și arate efectele. Lipsa de preocupare pentru istorie și cultură a avut drept urmare neglijarea celor mai multe monumente, deteriorarea lor fiind tot mai vizibilă în ultimele decenii, căci rareori există preocupări pentru a le pune în valoare și a le transforma în obiective turistice care ar reconstitui un trecut prea puțin cunoscut și ar aduce și beneficii materiale din turism.

Recent, un zid al cetății Șoimoș, una din cele mai importante de pe valea Mureșului, s-a prăbușit, iar edilii orașului Lipova, în administrarea căruia se află cetatea, s-au mărginit la a recomanda vizitatorilor să fie prudenți și să stea departe de ruine. Consiliul Județean Arad și primăria orașului Lipova se acuză reciproc de iresponsabilitate pentru degradarea acestei „embleme a Lipovei de o valoare inestimabilă” primarul Lipovei amintind că până în 2020, după ce timp de zece ani  monumentul a fost în administrația județului, nu s-a făcut nimic pentru restaurarea lui. Potrivit primarului Lipovei, există un proiect de restaurare și introducere a monumentului în circuitul turistic care așteaptă finanțare europeană, dar deocamdată, micile „intervenții” făcute, care au constat în montarea de coșuri de gunoi, panouri informative și curățarea drumului de acces, n-au putut împiedica prăbușirea zidului.

Cetatea Șoimoș, construită după invazia tătarilor din 1241, este una dintre cele mai frumoase cetăți medievale românești și cea mai bine păstrată din cele care se mai pot vedea în județul Arad.


Potrivit tradiției, numele ei vine de la o îndeletnicire care a făcut-o faimoasă în Evul Mediu, și anumne creșterea șoimilor. Din anul 1315 a devenit cetate regală iar la începutul secolului al XV-lea, impozanta cetate, construită cu turnuri, o curte interioară şi alta exterioară şi apărată de şanţuri adânci şi de un dig exterior, stăpânea în jur de o sută de sate din comitatele Arad și Timiș.  De la mijlocul secolului al XV-lea a fost donată mai multor familii, la un moment dat devenind proprietatea lui Iancu de Hunedoara. În secolele următoare a fost asediată în mai multe rânduri dar importanța ei militară a scăzut la începutul secolului al XVIII-lea, iar în 1788 a fost părăsită și a început să fie demolată. În secolul al XIX-lea a intrat sub protecția legii monumentelor iar în secolul trecut s-au făcut mici reparații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.