Artiști din România și Islanda, în rezidență la Foeni, în Timiș (foto)

Artiști din România și Islanda, în rezidență la Foeni, în Timiș (foto)

0
DISTRIBUIȚI

Trei artiști stradali români și unul islandez vor participa la cea de-a doua rezidență organizată de asociația „Miltonia”, partener al Consiliului Județean Timiș pentru schimbarea aspectului comunei Foeni cu ajutorul artei stradale, demers inclus în proiectul de restaurare a conacului Mocioneștilor din localitate.

O primă intervenție a constat în realizarea unei lucrări murale intitulată „Conacul Mocioni între trecut și viitor”, care și-a găsit locul pe peretele stației de autobuz din Foeni și îi aparține artistei Corina Nani. Lucrarea, o poveste care reînvie trecutul glorios al conacului dar este totodată o deschidere spre viitor, a devenit deja o atracție atât pentru localnici cât și pentru vizitatorii comunei.

A doua rezidență va continua cu lucrările artiștilor Úlfur Logason la Primăria Foeni, Analisa Radu la Grădinița Foeni și Flavius Roua la Școala Gimnazială Foeni, cărora li se vor alătura doi peisagiști. Aceste lucrări vin să completeze succesul expoziției „Heritage of the Past-Future of the Community”, curatoriată de Alexandru Babusceac și Odda Júlía Snorradóttir și aflată încă pe simezele din Reykjavík, care a fost vizitată până în prezent, peste 500 de persoane. Atenția publicului s-a îndreptat către Sara Björg Bjarnadóttir, participantă la rezidența de artă vizuală organizată de asociația „Miltonia” și nominalizată la „Icelandic Art Prize 2024”. Artista timișoreană Renée Renard a adus în prim plan „Laboratoarele Memoriei”, o serie de proiecte artistice care sintetizează rezultatele cercetărilor sale arhivistice – fotografii, documente, presa epocii – lucrări foto și video în tehnică mixtă sub microscop, cu diverse mostre prelevate din conac, reconstrucție de obiecte și cărămizi din spațiul clădirii Mocioni precum și instalații, colaje și compoziții digitale, iar artistul timișorean Sorin Scurtulescu a uimit cu o pictură în timp real a conacului, cu o singură linie, obținând EKG-ul inimii comunității, acesta fiind unul din momentele cele mai apreciate ale vernisajului expoziției din capitala Islandei. Lucrarea sa a rămas expusă la galerie, alături de celelalte lucrări ale colecției. Operele expuse în Reykjavík au fost admirate și de Helgi Þorgils Friðjónsson, unul dintre cei mai valoroși pictori islandezi contemporani.


Alături de soția sa, acesta a făcut turul de onoare al expoziției, a stat de vorbă cu artiștii și curatorul român și i-a felicitat pentru lucrările expuse.

Până la sfârșitul lunii aprilie se vor face și amenajări peisagistice înFoeni, menite să pună în valoare spațiile verzi din fața unor case alese în urma unor consultări cu comunitatea locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.