p>
Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiș a emis acordul de mediu pentru Autostrada Timişoara-Moraviţa. „A9” urmează să treacă prin extravilanul/intravilanul UAT Remetea Mare, Recaș, Bucovăț, Moșnița Nouă, Giroc, Sacoșu Turcesc, Pădureni, Liebling, Jebel, Voiteg, Birda, Deta, Denta şi Moravița.
„Prin prezenta vă informăm că în cadrul ședinței Comitetutului de analiză tehnică din data 07.03.2024 Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiș a luat decizia de emitere a acordului de mediu, pentru proiectul “AUTOSTRADA TIMIȘOARA ” (faza studio fezabilitate) propus a fi amplasat în extravilan/intravilan UAT Remetea Mare, Recaș, Bucovăț, Moșnița Nouă, Giroc, Sacoșu Turcesc, Pădureni, Liebling, Jebel, Voiteg, Birda, Deta, Denta, Moravița, domeniul public și/sau privat al UAT și în proprietatea privată a persoanelor fizice și/sau juridice, județul Timiș”, a transmis Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş.
Lungimea traseului este de 73 km și include punctul de trecere a frontierei cu Serbia. În urmă cu un an şi jumătate între Serbia şi România a fost semnat un acord pentru stabilirea legăturii autostrăzii Timişoara – Moraviţa cu drumul de mare viteză spre Belgrad.
„Proiectul propus se suprapune parțial cu siturile Natura 2000 ROSCI0109 Lunca Timişului şi ROSPA0128 Lunca Timişului și se afă în vecinătatea rezervației naturale RONPA0755 Arboretumul Bazoș (la aproximativ 400m); Realizarea proiectului nu va afecta integritatea rețelei Natura2000 și terenuri naturale cu valoare ecologică ridicată sau zone cu areale naturale ce pot reprezenta habitat pentru diverse specii, urmând a se respecta măsurile de protecție stabilite prin avizul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate”, mai arată sursa citată.
Studiul de fezabilitate e în întârziere şi va fi finalizat în următoarele luni.