Criticul muzical şi publicistul Mimo Obradov lansează o nouă emisiune radio

Criticul muzical şi publicistul Mimo Obradov lansează o nouă emisiune radio

0
DISTRIBUIȚI

Mimo Obradov, binecunoscutul jurnalist care a fost prezentator şi coorganizator al programelor clubului PM 6 şi al festivalului Tim Rock începând cu anul 1980, revine în fața publicului cu o nouă emisiune radio care poartă numele de „Xenochrony”. Emisiunea muzicală va fi difuzată în fiecare joi de la ora 17 la Radio Banat Link (care se poate asculta pe frecvența 93,3 MHz Timișoara și pe internet), prima ediție urmând să se difuzeze în data de 7 martie. Conform autorului emisiunea va cuprinde muzică modernă, pop, rock, fusion, prog, etno, jazz.

Critic muzical şi publicist, Mimo Obradov (născut în 21 mai 1958, la Timişoara) a devenit cunoscut melomanilor din întreaga ţară graţie celor patru volume ale „Istorii şi Story Rock“, apărute la Editura Marineasa între 1995 şi 2000.

Cu doi ani în urmă, Mimo Obradov a fost curatorul expoziției „Fenomenul Timișoara. 1965 – 1989”, care a prezentat o colecție de peste 200 de fotografii și afișe vechi la Bastionul Theresia din Timișoara. Tot în 2022, , în cadrul Salonului de Carte Bookfest Timișoara a fost lansată cea de-a doua ediție a volumului Peste Rock și după Roll de Mimo Obradov.

„Nu știu neapărat cum a început povestea asta cu rockul. În familie, la școală nu primeam nici un impuls în direcția asta. Am simțit ceva din aer, nu pot să mă raportez la ceva concret, pentru că nimeni nu venea să-ți spună pe atunci să îți placă rockul și nu muzica populară. Practic, cred că am prins gustul la concerte, pe la 10-11 ani, să zicem că undeva prin 1968. Auzisem de Phoenix încă de la începuturi, de cînd se numeau Sfinții, și apoi, la serile de dans în aer liber de la Club T, cînd pregăteau faza a doua, m-au cucerit pe viață.


Dar înainte de asta am fost înnebunit după concertele de la Clubul CFR cu formația Clasic 20, urmăream afișele lipite lîngă fîntîna cu pești și nu ratam nici unul. Am frecventat cluburile de jazz de la Sala Lira și ARLUS, mergeam la Clubul Universității unde cânta Eugen Eliu, apoi la concertele Pro Musica de la Casa Tineretului, la Casa de cultură a studenților cînd au debutat Celelalte cuvinte, la concerte și sessions de la clubul Electromotor cu Autostop, mai tîrziu Cargo… Am ajuns să fiu ca un fan, eram tot timpul lîngă scenă, în gașca celor care cîntau, la repetiții, la concerte. Am avut noroc că m-am născut în Timișoara; eram avantajați aici pentru că aveam acces la posturile de radio și tv ungurești și sîrbești/iugoslave, aveam cunoscuți cu rude în Germania, mai ajungeau pe-aici discuri, reviste. Ascultam frecvent emisiunile muzicale la radio (Metronomul lui Cornel Chiriac preluat, după asasinarea acestuia, de Radu Teodoru, a fost o adevărată școală) și am ajuns să fiu un fel de cunoscător, părerea mea a început să conteze în cercurile avizate… Am adunat așadar eseuri, note, referinţe despre scena locală, despre numele care au făcut istorie dar și cele contemporane. Sunt în carte Freidorf Blues cu Erlend & Dixie Krauser, Boiţa, Nae Tarnoczi, Kamo, Cargo, Pro Musica, Implant pentru Refuz. E și un poem (unica încercare personală în acest gen literar) scris în urmă cu 20 ani. Îl credeam pierdut dar l-am regăsit într-o agendă și mi s-a părut interesant pentru că redă nemijlocit trăirile legate de muzica şi cultura alternativă care ne-au determinat să fim, totuși, altfel decît turma. Ediția a doua este o reîmprospătare a unei antropologii urbane, cu capitole noi, dar cu aceeași vibrație și speranță. Ați putea să vă întrebați: la ce bun? Răspunsul, cred, și-l poate da fiecare“, spune Mimo Obradov în introducerea acestui volum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.