„El Camino”, expoziție foto la Timișoara despre unul dintre cele mai populare...

„El Camino”, expoziție foto la Timișoara despre unul dintre cele mai populare pelerinaje religioase din Europa

0
DISTRIBUIȚI

Galeria timișoreană de artă „Helios” vernisează în 19 martie, ora 18:00, expoziția „El Camino” a artistului fotograf Călin Piescu, cu imagini imortalizate pe renumitul drum de pelerinaj de aproape 800 de kilometri, care ajunge la catedrala din Santiago de Compostela, unde se află mormântul Sfântului Apostol Iacob.

Renumit încă din Evul Mediu, drumul a fost străbătut pe jos și de autorul fotografiilor, care a parcurs zilnic în jur de 30 de kilometri. Cel mai important traseu pornește din sudul Franței și străbate Munții Pirinei, până aproape de țărmul din nord-vestul Spaniei, unde mormântul apostolului ar fi fost descoperit de un cioban în prima jumătate a secolului al IX-lea. Pe acel loc s-a construit catedrala, care a devenit unul din principalele locuri de pelerinaj ale creștinilor, după Ierusalim și Roma. Fotografiile lui Călin Piescu  înfățișează peisaje de o mare diversitate, întâlnite în timpul călătoriei, figuri de pelerini, îndeletniciri surprinse pe anevoiosul traseu, de la mese luate pe fugă până la oblojirea picioarelor rănite, sugerând că drumul, unul inițiatic și bun prilej de meditație în singurătate, este chiar mai important decât ajungerea la catedrala care reprezintă punctul final al pelerinajului.


Fotografiile mai evidențiază două trăsături esențiale ale creștinismului, ospitalitatea și iubirea, și îndeamnă la reflecție asupra existenței și a condiției omului creștin în societatea actuală. Expoziția „El Camino” a fost găzduită anul trecut de Muzeul Național al Literaturii Române.

Absolvent al liceului timișorean „Nikolaus Lenau” și al facultății de electrotehnică din Timișoara, Călin Piescu a devenit preocupat ulterior de artă și teologie, definindu-se ca artist prin portrete și peisaje. Este membru al filialei timișorene a Uniunii Artiștilor Plastici, membru al Ordinului de Malta, și în prezent locuiește la Viena, unde lucrează ca inginer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.