Incursiune fascinantă în istoria Banatului, prin proiectul virtual al muzeului din Caransebeș...

Incursiune fascinantă în istoria Banatului, prin proiectul virtual al muzeului din Caransebeș (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1270641519">
Clădirea Principia reconstituită virtual

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a fost înființat în a doua jumătate a secolului trecut, constituirea unui muzeu de istorie locală fiind impulsionată de descoperirile de la Tibiscum, devenit, în urma cercetărilor, un vestigiu arheologic de importanță națională.

Săpăturile arheologice sistematice au început după descoperirea unei diplome militare la Tibiscum, așezare romană ridicată la rang de „municipium” de împăratul Septimius Severus și castru militar pentru trupele auxiliare. Câțiva ani mai târziu, s-a deschis un muzeu al celei mai importante rezervații arheologice din vestul țării, iar fosta clădire a comandamentului regimentului de graniță nr. 13 româno-bănățean, construită în 1854, astăzi monument istoric reprezentativ pentru arhitectura Banatului montan, a devenit sediul muzeului din Caransebeș. În cele 14 săli, sunt expuse colecții de arheologie, numismatică, istorie, etnografie, artă, documente și carte veche, multe exponate fiind obiecte unicat.

Muzeul virtual, cu reconstruirea unei clădiri din rezervația arheologică Tibiscum

Muzeul a inaugurat, recent, un proiect de realitate augmentată – muzeu virtual, în cadrul căruia a fost reconstituită digital, ca premieră națională, clădirea arhitecturală „Principia” din cadrul sitului arheologic Tibiscum (Jupa), comandament al castrului roman datat în secolul al III-lea, din care s-au mai păstrat doar ruinele temeliei.

Stabilirea dimensiunilor și compartimentarea clădirii a fost posibilă pe baza zidurilor de incintă identificate în urma cercetărilor arheologice și a bibliografiei de specialitate iar reconstrucția clădirii din castrul roman este prima de acest gen reconstituită în cadrul unui program virtual din România. Clădirea avea o curte, un atrium, și pe fiecare latură, încăperi în care se păstra armamentul, o basilică cu monumente onorifice și un altar în care aveau loc ritualuri religioase, încăperi în care se aflau birourile și un loc special în care se aflau stindardele unității și portretul împăratului. Mai exista o încăpere subterană, în care erau depozitați banii soldaților.

Piese de tezaur din biserica medievală

Tot în muzeul virtual au fost scanate 3D aproape 100 de piese de tezaur descoperite în urma săpăturilor de la biserica medievală din centrul Caransebeșului, ale cărei ruine au fost recent restaurate. Artefactele originale au fost descoperite în 1988, când în zonă au fost demolate mai multe clădiri și au fost descoperite temeliile de zid ale bisericii.

Arheologii au scos la iveală 17 morminte și șase gropi comune, dar și o groapă comună cu multe schelete acoperite cu un strat gros de lapte de var, semn că cei îngropați acolo fuseseră răpuși de o epidemie. Totodată  a fost descoperit un bogat material arheologic, alcătuit din numeroase de piese din aur, argint și argint aurit – inele, nasturi, paftale, aflate acum în colecția muzeului.

Expoziția virtuală, cu piesele care pot fi privite din diferite unghiuri, poate fi vizitată pe site-ul muzeului www.muzeul-caransebes.ro, prin scanarea prealabilă a unui cod QR, pentru care se efectuează o plată de 5 lei, accesul la colecții fiind permis pentru trei ore.

Surse foto: resita.ro, cnipt-caransebes.ro, ultima-ora.ro, ghidulmuzeelor.cimec.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.