Descoperă trecutul: buzdugan din secolul al XVII-lea, un exponat  deosebit la Muzeul...

Descoperă trecutul: buzdugan din secolul al XVII-lea, un exponat  deosebit la Muzeul Banatului

0
DISTRIBUIȚI

În colecția de arme a Muzeului Național al Banatului, vizitatorii pot admira o piesă rară de artizanat și istorie militară: un buzdugan din secolul al XVII-lea, originar dintr-un atelier oriental. Acesta nu este doar un simplu artefact, ci o capsulă a timpului care ne conectează cu tehnicile de luptă și estetica unei epoci trecute.

Capul buzduganului, executat din alamă, prezintă o formă inedită de ceapă, decorată cu aripioare semicirculare – nouă dintre ele intacte și trei rupte, evidențiind uzura și vechimea sa. Fiecare aripioară se termină cu o formă inelară la partea superioară și este ușor evazată și crestată la bază, adăugând complexitate designului. Mânerul, realizat din lemn și îmbrăcat în alamă, este întărit cu două inele decorative care prezintă gravuri geometrice și nervuri paralele, oferind nu doar suport structural, dar și un accent estetic remarcabil.


La partea inferioară, sub marginile de alamă, se găsesc două inele, cel inferior fiind stilizat cu o margine zimțată. Marginea de alamă a mânerului, ușor conică, se termină într-un inel extins. Mânerul din lemn este cilindric, dar conic la vârf și este fixat în partea superioară cu un capac gravat din alamă și un cui de fier cu cap semisferic. În partea inferioară a mânerului se află un lanț cilindric de alamă, cu inele extinse la ambele capete.

„Este fascinant cum buzduganul reflectă evoluția armelor din perioada preistorică până în Evul Mediu, când a devenit o armă predominantă atât pentru infanterie, cât și pentru cavalerie. Aceste arme, cu capetele lor diverse – fie ele în formă de stea, cu proeminențe piramidale sau rotunjite, și cu număr variabil de flanșe sau noduri – demonstrează adaptabilitatea în luptă și evoluția armurilor personale. Buzduganul poate fi văzut în expozitia noastră de arme, situată în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Această piesă nu este doar un obiect de colecție, ci și o fereastră spre metodele de luptă și artizanatul armelor din trecut, oferind o lecție valoroasă despre istoria militară și tehnică”, a transmis Muzeul Național al Banatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.