Exponatele lunii aprilie în muzeele din vestul țării

Exponatele lunii aprilie în muzeele din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Sala Clio a Muzeului de Artă din Arad găzduiește expoziția „Salonul de primăvară”, în cadrul căreia expun 31 de artiști care îș prezintă cele mai noi creații de artă plastică în diverse tematici, precum peisaj, natură statică, tematică florală, portret, compoziție, peisaje citadine și lucrări abstracte, și în tehnici variate – ulei pe pânză sau carton, grafică, tehnică mixtă, artă fotografică, acuarelă, colaj sau acrilic. Vernisajul are loc astăzi, 3 aprilie, la ora 18:00.

La împlinirea a 60 de ani de la trecerea în neființă a lui Coriolan Buracu, o figură proeminentă a Banatului pentru rolul avut în biserica ortodoxă ca preot militar în Marele Război, când a și consemnat în memorabile pagini experiențele trăite pe frontul italian și a organizat o serie de activități culturale pentru soldați, dar și pentru cercetarea istorică, publicistică, politică sau culturală, Muzeul Banatului Montan de la Reșița prezintă ca exponat al lunii o fotografie din colecția sa  care îl are în prim plan pe protpopul Buracu în mijlocul studenților de la Rudăria. După război, Iosif Coriolan Buracu afost inspector județean al Fundațiilor Culturale Regale Principele Carol, unde echipe studențești își aduceau aportul voluntar la ridicarea culturală a satelor și la întocmirea unor monografii după modelul gândit de Dimitrie Gusti.


Echipa s-a implicat în construcția căminului cultural din așezare, mobilizând și tinerii din sat și ridicând împreună o construcție model.

Muzeul Național al Banatului expune în această lună o pafta descoperită în situl Crivina-Leopoldsberg, unde s-au identificat, în urmă cu doar câțiva ani,  urme de locuire vechi de peste două milenii. Printre descoperiri se numără urmele unei clădiri care a fost distrusă în urma unui incendiu, dar într-un nivel anterior construcției a ieșit la iveală o piesă care, restaurată, s-a dovedit a fi un fragment de pafta care împodobea, probabil, centura unei persoane importante. Astfel de paftale erau răspândite în secolul I î. Ch. și au fost descoperite mai ales în morminte, împreună cu echipamente militare, ceea ce i-a făcut pe specialiști să le considere podoabe purtate de bărbați. Piesa a fost restaurată în laboratorul muzeului iar restauratorii și graficienii au încercat deslușirea cât mai fidelă a decorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.