Fostul președinte al USR Timiș, detalii despre cum a ajuns Dominic Fritz...

Fostul președinte al USR Timiș, detalii despre cum a ajuns Dominic Fritz să candideze la Primăria Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Cristian Moș a detaliat în interviul de la PRESSALERT LIVE motivele pentru care a decis să se desprindă de USR Timiș, filială în care a fost membru fondator.

„Când am auzit de posibilitatea ca Alin Nica și Dominic Fritz să candideze braț la braț, primul meu gând a fost că nu pot doi oameni care s-au scuipat trei ani și jumătate să se pupe și să meargă împreună. Ai urât un om, politic vorbind, s-au aruncat pietre dintr-o parte în cealaltă, iar acum doar pentru a-ți păstra funcția, te aliezi cu el. Discutăm despre frica de a-ți pierde funcția, frica domnului Dominic Fritz, și probabil frica lui Alin Nica, discutăm despre a ne da mâna pentru că ne e frică să ne pierdem funcția. Găsești un motiv, motivul standard, că este un mare căpcăun cu șapte capete numit PSD, plus PNL acum… Dacă s-ar fi făcut lucrurile cum trebuie și dacă s-ar fi colaborat din prima zi, cum au cerut cetățenii… Timișorenii au votat în 2020 Dominic Fritz primar, cu o anumită structură de consiliu local. Era clar că USR și PNL ar fi trebuit să meargă împreună, mai ales că la CJT s-a votat președinte PNL. Eu cred că cetățenii Timișului și Timișoarei au spus, prin votul lor, «vrem să colaborați, să faceți bine Timișoarei și Timișului», dar încă de a doua zi au început atacurile politice”, a spus Cristian moș.

Vicepreședintele CJ Timiș a precizat că el crede în continuare în USR, însă nu și în USR Timiș, în condițiile actuale.

„Sunt o echipă, Dominic Fritz și Ruben Lațcău, care au reușit oarecum să acapareze filiala, ca și în partidele vechi, unde oamenii care ne critică la un moment dat sau nu sunt de acord cu părerea noastră, trebuie eliminați sau trași pe dreapta încet-încet. Cred că se poate numi dictatură, un grup care se coalizează și încearcă să elimine pe oricine nu e de acord cu ei, sau chiar și pe cei care vin cu critică constructivă. Nu cred că Dominic Fritz are pe cineva în spate, dar cred că s-a înconjurat cu oameni care doar îl laudă. Am spus asta și în interior, deși Dominic Fritz a spus punctual că eu nu mi-am spus of-urile, părerile, în interiorul USR. Am spus că partidul nu merge într-o direcție bună, am spus de multe ori că nu ne putem concentra doar pe Timișoara și pe două-trei localități din periurban, ci trebuie să ne continuăm munca. Eu când am decis să nu mai candidez pentru președinția filialei Timiș, ci să mă ocup mai mult de administrație, atunci am spus că am încredre că Dominic Fritz va face următoarele etape: într-un an să avem 99 de filiale în toate localitățile din Timiș, următorul an să avem și candidați în filialele respective, care să construiască imagine, iar când ajungem în 2024 USR Timiș să câștige fără nicio probleme consiliul județean. În momentul de față USR Timiș are mai puține filiale decât avea atunci, erau cam 80 atunci, acum nu știu dacă mai sunt 30 active. Au plecat filiale, au plecat membri, au plecat primari și viceprimari în funcție. Am plecat și eu, independent”, a explicat fostul lider al USR Timiș.

Acesta consideră că cei mai mulți membri USR nu văd cu ochi buni alianța Forța Dreptei, dar o acceptă, și că „sperietoarea” PSD a fost de fapt un bun partener pentru USR în Consiliul Local Timișoara.

„După părerea mea, un grup mic de oameni cred în noua construcție în care e implicat USR, iar un grup mai mare de membri nu o văd cu ochi buni, dar o acceptă. Se tot vorbește de acel balaur cu șapte capete care trebuie distrus, PSD, dar cine a lucrat trei ani și jumătate cu PSD-ul pe sub masă, și cu Ambruș? Ne putem uita la toate ședințele de consiliu local, cine și-a trecut toate proiectele cu voturile PSD și al lui Ambruș? Dominic Fritz.


În loc să încerce să negocieze cu PNL-ul, trei ani și jumătate a fost totul în regulă, și a spus public domnul Fritz că colaborează bine, iar Alfred Simonis a spus și el că a colaborat și l-a ajutat pe Dominic Fritz, aici nu mai e vorba de zvonuri”, a explicat fostul președinte al USR Timiș.

Acesta a rememorat și perioada în care Dominic Fritz a devenit candidatul USR pentru Primăria Timișoara.

„În 2020 am crezut în Dominic Fritz, am tras pentru el, am muncit pentru Dominic Fritz. Venea la un partid care câștigase fără Dominic Fritz, USR Plus câștigase europarlamentarele în Timiș. Recomandarea despre Dominic Fritz am primit-o eu înainte de a-l cunoaște de la o persoană care nu are treabă cu mediul politic. Mi-a spus uite, un băiat cumsecade, așa am ajuns la primele întâlniri cu Dominic Fritz. Ulterior am aflat că el căuta oarecum un vehicul politic pentru a candida. Eu i-am prezentat atunci USR-ul, chiar am fost la sediu, s-a întâlnit cu oamenii, am zis să ne cunoaștem, să vedem dacă ne potrivim. Partidul l-a cunoscut, am avut discuții între noi, să vedem dacă găsim o compatibilitate între posibilul candidat și filiala USR Timișoara. Era clar că aveam nevoie de un candidat, am căutat un profil tânăr, care să fie energic și să lupte pentru Primăria Timișoara. A crezut în Dominic Fritz la fel cum au crezut în 2020 cetățenii Timișoarei, că va face munca pe care a promis-o în campanie și că va munci în folosul orașului. Nu m-am pronunțat nici atunci despre experiența sa anterioară, ci discutând cu el despre viziunea pe care o are, despre istoria dânsului cu Timișoara, pentru noi era candidatul ideal. Nu regret alegerea de atunci, pentru că USR a câștigat Primăria Timișoara”, a povestit Cristian Moș.

Acesta este de părere că mutările greșite ale conducerii filialei USR Timiș i-au oferit lui Nicolae Robu șansa de a candida din nou pentru Primăria Timișoara.

„În momentul în care faci niște concesii de frică, te aliezi cu oricine ca să nu-ți pierzi poziția, din punctul meu de vedere cobori sub un anumit prag de încredere. Eu cred că dacă se făceau lucrurile cum trebuie, nu era nici măcar un sâmbure de adevăr în zvonul că Dominic Fritz are șanse să piardă Primăria Timișoara. Mai mult, dacă se făceau lucrurile cum trebuie în USR Timiș, USR împânzea județul și câștiga consiliul județean, și mai multe primării, albăstream județul. În clipa de față nu suntem acolo, avem o etapă în care după o victorie câștigătoare în 2020 cel care a fost detronat se întoarce să lupte pentru Primăria Timișoara. De ce? Cine l-a reinventat pe domnul Robu? Avem proiecte începute în administrația Robu cu care Dominic Fritz s-a lăudat. Dacă ar fi lăsat pur și simplu acele proiecte să se deruleze, să-l laude cetățenii, probabil domnul Robu nu mai ieșea vulcanic să zică că sunt proiectele sale, probabil își dorea și el să stea acasă cu nepoții. De partea cealaltă, avem un președinte de consiliul județean care l-a propus candidat pentru Primăria Timișoara pe domnul Robu, iar acum îl susține pe Dominic Fritz. Deci cine l-a reinventat pe domnul Robu? De ce această frică față de un candidat, din cauza căreia faci alianțe care nu sunt naturale? Trei ani și jumătate s-au certat, iar cu o săptămână sau două înainte de a trece domnul Nica alături de USR, Ruben Lațcău era pe DJ 691 și rupea din asfalt, spunând ce proiect prost a coordonat Nica”, a mai spus Moș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.