Începe o nouă ediție a festivalului-concurs „Lada cu zestre”, cu spectacole în...

Începe o nouă ediție a festivalului-concurs „Lada cu zestre”, cu spectacole în mai multe localități din Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a XVII-a ediție a festivalului-concurs „Lada cu zestre”, un eveniment dedicat culturii și tradițiilor din Banat organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, readuce în fața publicului patrimoniul viu al regiunii în cea mai așteptată competiție a primăverii.

Vor participa sute de dansatori, soliști vocali și instrumentiști, grupuri, formații și ansambluri folclorice, tarafuri, meșteșugari, colecționari de artă populară, precum și recitatori în grai bănățean care respectă obiceurile și trandiții timișene și zeci de gospodine iscusite și-au pregătit atent rețetele, atent păstrate în caietul transmis din generație în generație pentru a intra în competiția festivalului la secțiunea gastronomie tradițională. Nu mai puțin de 60 de localități din județul Timiș s-au înscris în competiția pentru marele premiu. Jocuri din câmpia Banatului, doine și jocuri autentice, „givanul” mândru, costume migălos restaurate, colecții, ponevi, pretare, măsaie, cilimuri, fotografii vechi, păturată pră crumpi, pită, șonc, doboș torta, crempita și turce sunt câteva elemente din oferta generoasă  care așteaptă spectatorii la cele șapte centre ale festivalului.

Invitați în recital sunt Oana și Adrian Stanca, acompaniați de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul dirijat de Sebastian Roșca. Brâul ăl bătrân, ardelene, brâul lui Boldea, brâul lui Mita, brâul „la căsuța din poiană”, ardeleana roată și jocuri de doi în coregrafia maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu vor fi interpretate de dansatorii ansamblului profesionist „Banatul”.


Spectacolul va fi prezent la toate cele șapte centre, începând cu ora 15:45.

Concursul la categoria „Zestrea Timișului”se desfășoară de la ora 13:00 în localitățile Coșteiu, în 6 aprilie, Liebling în 7 aprilie, Dudeștii Vechi în 13 aprilie și   Dudeștii Noi în 14 aprilie, în 20 și 21 aprilie, de la aceeași oră, categoria „Laureați” va avea loc la Ghiroda și Giarmata iar în 27 aprilie, de la ora 12:00, Uivar va găzdui categoria „Zestrea Timișului”.

Se vor acorda premii în bani pe localitate în funcție de punctajul total acumulat, după cum urmează: Marele premiu – 4.500 de lei, categoria „Laureați” – premiul I – 4.000 de lei, premiul II – 3.500 de lei, premiul III – 3.000 de lei, categoria „Zestrea Timișului” premiul I – 3.000 de lei,  premiul II – 2.500 de lei, premiul III – 2.000 de lei, și vor fi acordate trei premii speciale în valoare de 1.000 lei fiecare, localităților care nu au obținut alte premii în bani, și care corespund criteriilor specifice fiecărui premiu, pentru independență artistică prin folosirea doar a resurselor locale, prestația artistică, cel mai frumos moment artistic și punerea în valoare a folclorului specific timișean. Accesul este gratuit la toate centrele de desfășurare ale festivalului.

Mai multe detalii se găsesc pe www.cecart.ro sau la adresa de e-mail cecart@cecart.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.