Mâncăruri alese și tradiții culinare din Banat, în excursii de neratat (foto)

Mâncăruri alese și tradiții culinare din Banat, în excursii de neratat (foto)

0
DISTRIBUIȚI

E anotimpul primelor verdețuri proaspete și gustoase, vremea în care oile ies la păscut și se hrănesc cu ierburi tinere, iar brânza, numită popular „găinușa”, are un gust aparte.

Locuitorii din Rudăria, unde se află vestitele mori de apă, așteaptă oaspeți pentru a le oferi bunătățile locului, un prim eveniment fiind organizat sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 11:00, la casa cu numărul 299 din comuna Rudăria-Eftimie Murgu, unde Maria și Remus Craia vor fi gazde. Aceștia își vor îmbia musafirii cu celebra brânză de găinușă și multe alte mâncăruri specifice, după care președintele asociației „Acasă în Banat”, Radu Trifan, invită turiștii la un tur ghidat și la un picnic cu gogoși în complexul mulinologic, inclus în circuitul turistic prin strădania asociației, cu ajutorul a numeroși voluntari.

Pentru festinul culinar, oaspeții au la dispoziție cașcaval de la Prigor, caș de oaie și de vacă, brânză sărată de oaie, platou cu jumeri, cârnați de casă și șonc, pastă de jumeri și de leurdă, brânză dulce cu mărar, găigană de ouă de casă cu ceapă verde și ouă de casă fierte, lapte de oaie fiert în căldare cu coleșă rece, ceapă verde, salată verde, ridichi, pâine de casă făcută de ceica Maria cu făină de grâu măcinat la moara Brușoanea și lipii din făină de grâu. După abundența de aperitive, oaspeții au parte de drob și ciorbă de miel, papricaș de găină, fasole bătută cu varză, brânză friptă cu coleșă, jumări,  cârnați de casă și salată acră de bureți, iar la desert, colăreți cu lapte de casă, prăjitură cu urdă, plăcintă cu mere și „plăcinți” cu dulceață de prună din Rudăria.

Copioasa masă e „udată” cu limonadă, siropuri, ceai din plante locale, lapte rece de vacă și cafea. În curtea gazdelor va fi amenajat și un târg de produse locale al unor  producători cărășeni, „Atelieru’ lu’ Văru” – un atelier de tâmplărie artizanală, iar la moara Brușoanea va avea loc o demonstrație de măcinat. Costul pentru îmbelșugata masă este de 150 lei pentru adulți, 75 lei pentru copiii între 7-14 ani și gratuit pentru copiii sub 7 ani, iar înscrierile se fac la numărul de telefon 0775.122.416.

Curtea casei „De la Măicuța” din comuna arădeană Secusigiu, nr. 210, își deschide porțile pentru oaspeți în 11 mai, cu un eveniment similar, când gazdele, în colaborare cu asociația My Banat, organizează un adevărat eveniment de cultură gastronomică locală ce își dorește să prezinte comunitatea prin prisma istoriei și a culturii sale, cu poveștile oamenilor, atmosfera din gospodăriile localnicilor și nu în ultimul rând, mâncarea bună, de primăvară, pregătită după rețete locale,  marcând, totodată, exact 100 de ani de la organizarea în localitate a serbării cîmpenești.

Cum masa oferită la Secusigiu are loc la nici o săptămână după Sărbătoarea Paștelui, aperitivele vor consta în ouă vopsite cu foi de ceapă, brânză de oaie de la familia Preda, ceapă, ridichi, salată verde, șoancă fiartă cu ouă și tormac, pită de Pecica cu untură și boia și pită de Pecica cu miere de stup, după care oaspeții vor avea parte de „zupă” de gaină  cu tăiței de casă, carne de găină cu legume din zupă la dubă (cuptor), „popricaș” de miel de la Minerva Preda cu crumpi (cartofi), crumpi noi cu sos de mărar, sarme (sarmale) de porc – cu drag de la Mariana, Lia și Lili, spanac cu ouă și salată verde, iar pentru desert, oferta este alcătuită din păturată acră cu mac – de la Lili, cornulețe cu nucă – de la Otilia,  Greta Garbo – de la Otilia, aluat fraged cu gem – cu drag de la Buni Cornelia, foi fagure cu cremă de zahăr ars și rahat sau nucă și cornulețe cu gem.


Curtea casei va găzdui ateliere de croșetat și o expoziție de desene iar masa va fi urmată de un tur de arhitectură rurală ghidat de studenți de la Facultatea de arhitectură Timișoara și de o vizită la stână familiei Preda, unde va avea loc o demonstrație de făcut brânză. Înscrieri se pot face folosind formularul de AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.