Pedepse dure în dosarul de fraudă cu fonduri europene a unui cunoscut...

Pedepse dure în dosarul de fraudă cu fonduri europene a unui cunoscut om de afaceri

0
DISTRIBUIȚI

curtea de apel timisoara

Cristian Chișmorie, cunoscutul om de afaceri arădean inculpat într-un dosar de fraudare a fondurilor europene în care s-au obținut ilegal peste 4 milioane de lei, și-a primit astăzi sentința din partea magistraților Tribunalului Timiș.

Vă reamintim că omul de afaceri și alți inculpați au fost acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (autorat și complicitate) și fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, comise în formă continuată.

Anchetatorii au stabilit că „inculpatul om de afaceri, sprijinit de celelalte două inculpate, ar fi conceput și coordonat, în perioada 2016 – 2019, un plan având ca scop obținerea nelegală a unor subvenții pentru animale în valoare de 4.271.646 lei, prin fraudarea masivă a ajutorului de minimis (2016), precum și a fondurilor europene și naționale acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în campaniile din anii 2017 și 2018.


Cei trei inculpați ar fi creat și folosit o schemă de fraudare în care ar fi implicat 30 de fermieri și exploatațiile zootehnice de creștere a bovinelor de rasă înregistrate pe numele acelor fermieri. Prin această schema ar fi fost aduse din Ungaria aproape 300 de bovine de rasă (Aberdeen Angus), în condiții simulate care ar fi dat drept de obținere de subvenții pentru creșterea lor”.

Astăzi, Tribunalul Timiș l-a condamnat pe Cristian Chișmorie la 6 ani de închisoare cu executare. Două foste angajate ale sale, Cristian Ardelean și Sofia Cernea, au fost condamnate la 3,4 ani de închisoare cu executare, în timp ce o altă complice a fost condamnată la 2 ani cu suspendare. De asemenea, cei trei condamnați cu executare trebuie să plătească APIA daune de aproximativ 2.410.000 lei, plus 1.784.000 lei prejudiciu obținere ilegală de fonduri.

Decizia Tribunalului Timiș nu este definitivă, ci poate fi contestată la Curtea de Apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.