Război în Gaza, ziua 178. Hamas acuză Fatah că a trimis ofiţeri...

Război în Gaza, ziua 178. Hamas acuză Fatah că a trimis ofiţeri de securitate în teritoriu. Şapte jurnalişti răniţi şi un comandant Hezbollah ucis

0
DISTRIBUIȚI
Foto: arhivă

Gruparea islamistă Hamas a acuzat rivalii din cadrul Autorității Palestiniene că au trimis ofițeri de securitate în nordul Fatah sub acoperirea securizării camioanelor cu ajutoare, a anunțat Ministerul de Interne din Gaza, condus de Hamas.

Un oficial al Autorității Palestiniene a negat acuzațiile Hamas.

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne al Hamas a declarat pentru televiziunea Al-Aqsa TV a grupului, că misiunea forțelor a fost supervizată de Majed Faraj, șeful serviciului de informații al Autorității Palestiniene, relatează Reuters.

Acesta a declarat că șase membri ai forței, care escortau camioanele cu ajutoare care veneau prin punctul de trecere Rafah cu Egiptul, au fost arestați, iar forțele de poliție erau în urmărire pentru a-i prinde pe toți ceilalți membri.

„Forța de securitate suspectă care a intrat ieri cu camioanele Egyptian Crescent și-a coordonat operațiunile în întregime cu forțele de ocupație (israeliene)”, a declarat oficialul Hamas, fără a furniza dovezi. Semiluna Roșie este echivalentul islamic al Crucii Roșii.

„Declarația așa-numitului minister de interne al Hamas cu privire la intrarea ajutoarelor în Fâșia Gaza este incorectă”, a declarat un oficial al Autorității Palestiniene din Ramallah, în Cisiordania ocupată de Israel.

Oficialul, referindu-se la conflictul dintre Israel și Hamas, a declarat că autoritatea nu este interesată de un schimb de comentarii mediatice care ar distrage atenția de la „suferința poporului nostru din Fâșia Gaza și de la crimele, foametea și strămutarea prin care trece”.

Declarația transmisă de televiziunea Al-Aqsa TV a Hamas pe conturile sale de pe Telegram a precizat că ofițerii de poliție și luptătorii facțiunilor militante au fost instruiți să trateze orice forță care intră în Gaza fără coordonare cu ei ca pe o „forță de ocupație”.

Hamas a preluat controlul în Gaza în 2007, la un an după alegeri radicale, în urma unui scurt război civil cu forțele de securitate ale Autorității Palestiniene (AP), reducând dominația AP la Cisiordania ocupată de Israel.


Eforturile de reconciliere a celor două părți au eșuat până în prezent din cauza problemelor spinoase legate de împărțirea puterii.

Liderii Hamas au jurat că orice încercare de a exclude grupul de la conducerea Gaza după încheierea războiului este „iluzorie”.

Şapte jurnalişti, răniţi

Șapte jurnaliști, dintre care unul care lucrează pentru BBC, au fost răniți într-un atac aerian israelian în curtea unui spital din Gaza. Patru membri ai grupării militante Jihadul Islamic au fost uciși în atac, potrivit BBC.

Jurnaliștii se aflau printre sutele de persoane care se adăpostesc în corturi improvizate în incinta spitalului.

Majoritatea jurnaliștilor care au campat în incinta spitalului sunt din nordul Gaza. Aceștia continuă să lucreze în condiții extrem de grele, cu puțină hrană, apă sau electricitate și sub amenințarea permanentă a loviturilor israeliene.

Al-Aqsa este ultimul spital care funcționează în centrul Fâșiei Gaza.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că patru persoane au fost ucise și 17 au fost rănite în urma atacului aerian.

Armata israeliană a declarat că a lovit un centru de comandă al grupării Jihadul Islamic în incinta spitalului al-Aqsa din Deir al-Balah.

Armata israeliană a precizat că „centrul de comandă și teroriștii au fost loviți cu precizie, cu scopul de a minimiza rănirii civililor neimplicați din zona spitalului”.

Comandant Hezbollah, ucis

Armata israeliană a anunțat că a ucis, duminică, un comandant Hezbollah într-un atac aerian asupra unui vehicul în Liban. Este vorba de Ismail Al-Zin, un comandant al unității de rachete antitanc a Forțelor Radwan ale Hezbollah, scrie Reuters.

„Al-Zin a fost o sursă semnificativă de cunoștințe în ceea ce privește rachetele antitanc și a fost responsabil pentru zeci de atacuri cu rachete antitanc împotriva civililor, comunităților și forțelor de securitate israeliene”, a transmis armata israeliană.

O sursă apropiată de Hezbollah a declarat că Al-Zin nu era o figură de rang înalt, dar a confirmat că făcea parte din unitatea sa de elită Radwan.

Israelul a ucis până în prezent aproximativ 25 de membri ai unității, inclusiv cel puțin trei comandanți, precum Wissma Tawil, un ofițer de rang înalt al Hezbollah, care a jucat un rol important în conducerea operațiunilor sale în sudul Libanului.

Hezbollah a început să lanseze rachete din vârfurile dealurilor și sate din sudul Libanului spre Israel la 8 octombrie, în sprijinul aliatului său palestinian Hamas.

Bombardamentele israeliene asupra Libanului au ucis aproape 270 de luptători Hezbollah, dar au ucis, de asemenea, aproximativ 50 de civili și au lovit atât UNIFIL, cât și armata libaneză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.