Război în Gaza, ziua 193. Trei luptători Hezbollah, ucişi de israelieni. Comitetul...

Război în Gaza, ziua 193. Trei luptători Hezbollah, ucişi de israelieni. Comitetul ONU nu a ajuns la un acord în privinţa cererii palestinienilor

0
DISTRIBUIȚI
Foto: arhivă

Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că loviturile sale aeriene au ucis marți trei luptători Hezbollah, inclusiv doi comandanți, în sudul Libanului.

Muhammad Hussein Shahouri, comandantul unității de rachete a Regiunii de Vest a Forțelor Radwan, a fost ucis într-o lovitură aeriană în Kfar Dounine, în sudul Libanului, se arată într-un comunicat al IDF, citat de CNN.

„Ca parte a rolului său, Muhammad a planificat și a promovat lansări de rachete spre teritoriul israelian din zonele din regiunile centrală și vestică ale Libanului”, transmite armata israeliană.

Mahmoud Ibrahim Fadlallah, un agent al unității de rachete a Hezbollah, a fost de asemenea ucis în aceeași lovitură aeriană, a adăugat FDI.

Anterior, IDF a precizat, într-o declarație separată, că Ismail Youssef Bazz, comandantul sectorului de coastă al Hezbollah, a fost ucis în urma unui atac aerian în zona Ain Ebel din Liban.

Hezbollah a confirmat moartea celor trei luptători ai săi, fără a oferi detalii despre circumstanțele morții lor sau despre rangurile acestora.

ONU „nu a fost în măsură să facă o recomandare unanimă”

Un comitet al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care a analizat o cerere a Autorității Palestiniene de a deveni membru cu drepturi depline al ONU, „nu a fost în măsură să facă o recomandare unanimă” cu privire la îndeplinirea criteriilor, potrivit unui raport citat de Reuters.

Comitetul Consiliului de Securitate pentru admiterea de noi membri – alcătuit din toți cei 15 membri ai Consiliului – a aprobat marți raportul său după ce s-a reunit de două ori săptămâna trecută pentru a discuta cererea palestiniană.

„În ceea ce privește chestiunea dacă cererea a îndeplinit toate criteriile de aderare… comitetul nu a putut face o recomandare unanimă către Consiliul de Securitate”, se arată în raport, adăugând că „au fost exprimate opinii diferite”.

Se așteaptă ca Autoritatea Palestiniană să facă în continuare presiuni asupra Consiliului de Securitate, format din 15 membri, pentru a vota un proiect de rezoluție care să recomande ca aceasta să devină membru cu drepturi depline al organismului mondial, au declarat diplomați.

O astfel de aderare ar recunoaște efectiv un stat palestinian.


În prezent, palestinienii sunt un stat observator care nu este membru.

Dar o cerere pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU trebuie să fie aprobată de Consiliul de Securitate, unde aliatul Israelului, Statele Unite, o poate bloca, și apoi de cel puțin două treimi din Adunarea Generală.

Statele Unite au declarat la începutul acestei luni că înființarea unui stat palestinian independent ar trebui să aibă loc prin negocieri directe între părți și nu la Națiunile Unite.

Consiliul de Securitate al ONU a susținut de mult timp o viziune a două state care să trăiască unul lângă altul în cadrul unor granițe sigure și recunoscute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.