Două expoziții deosebit de atractive sunt oferite de Complexul Muzeal Arad pentru elevii școlilor arădene și nu numai, care au programate în săptămâna 22-26 aprilie proiectele educaționale „Săptămâna altfel” sau „Săptămâna verde”.
În sala de expoziții temporare și pedagogie muzeală din Palatul Culturii este amenajată o expoziție de ouă încondeiate și icoane pe sticlă care se deschide luni, 22 aprilie, la ora 10:00, și va fi deschisă între orele 9:00 și 17:00, interval în care, în cursul săptămânii, vor fi organizate ateliere demonstrative și interactive pentru copii. Icoanele aflate în colecția de etnografie a muzeului, printre care și cea de secol XIX a Sfântului Gheorghe, sărbătorit în această săptămână, provin din centre de iconari transilvănene, cele mai renumite fiind icoanele de la Nicula, primul centru de iconari pe sticlă din Transilvania, unde meșteșugul ar fi început pe la jumătatea secolului al XVIII-lea, ca urmare a legăturilor cu centrele din Austria, Boemia, Moravia şi Slovacia. Acesta a cunoscut o dezvoltare rapidă, și datorită numeroșilor pelerini care veneau să se închine vestitei icoane a Maicii Domnului cu Pruncul pictată de iconarul Luca din satul Iclod şi donată mănăstirii Nicula în anul 1681, despre care se spune că ar fi lăcrimat continuu între 15 februarie şi 12 martie 1699, atrăgând o mulţime de credincioşi, care plecau de aici cu câte o icoană pe sticlă ca amintire. Icoanele de la Nicula se caracterizează prin forme simplificate la extrem și sunt pictate după tehnica „în oglindă” iar în tematica acestora se regăsesc scene cristologice, portrete de sfinți sau Maica Domnului în diferite momente ale vieții. În cadrul atelierelor organizate pentru copii, cei mai mici „meşteri populari” vor descoperi tradiţia acestui meşteşug devenit artă, alături de meșterul popular prof.
Claudia Pasc din localitatea arădeană Bonțești.
O a doua expoziție, „Plante de primăvară din herbarul muzeului”, vernisată în 22 aprilie și deschisă până în 15 iunie, aduce în atenția vizitatorilor o parte din plantele de primăvară ce apar în păduri, pe pajiști, margini de drumuri dar și grădini, împreună cu un catalog științific realizat de specialiștii muzeului arădean. Ele sunt o parte din cele peste 4.000 de plante care alcătuiesc ierbarul muzeului, multe fiind recoltate începând cu mijlocul secolului al XIX-lea. Vor putea fi admirați primii ghiocei, brândușele de primăvară, viorelele, anemonele și brebeneii, plante cu prorietăți medicinale, flori care răsar peste tot, prin cele mai neașteptate locuri, cum ar fi păpădia, urzica moartă, toporașii, dar și florile de grădină, printre cele de sezon numărându-se zambila, laleaua sau irisul.
Și muzeul din Lipova prezintă în aceste săptămâni marcate de mari sărbători creștine o expoziție de icoane – colecția preot Ștefan Crișan, parte a patrimoniului muzeal lipovean, care oferă publicului o incursiune în lumea iconografei transilvănene din secolele XVIII-XIX.