Veliko Gradiste, mica bijuterie turistică de pe malul sârbesc al Dunării (foto)

Veliko Gradiste, mica bijuterie turistică de pe malul sârbesc al Dunării (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

În urmă cu zece ani, când micuțul și pitorescul oraș turistic Veliko Gradište își prezenta pentru prima dată oferta turistică la Timișoara, puțini români se numărau printre vizitatorii așezării, dar în urma promovărilor ulterioare, numărul acestora a cresut spectaculos. Acum, sute de turiști români sunt prezenți în localitatea de pe malul sârbesc al Dunării, la fiecare sfârșit de săptămână.

Consulatul General al Republicii Serbia la Timișoara, Uniunea Sârbilor din România, Episcopia Ortodoxă Sârbă, reprezentanți ai administrației locale, alături de primarul dinVeliko Gradište și organizația turistică a primăriei sârbe, au făcut o nouă prezentare a locurilor turistice care merită văzute în localitatea de pe malul Dunării și în împrejurimile acesteia, pe o rază de 30 de kilometri. Sunt destinații extrem de atrăgătoare, aflate nu departe de Timișoara, atât pentru comunitatea sârbă din Banat, cât și pentru românii dornici să se bucure de binecunoscuta ospitalitate a țării vecine.

Oferte pentru toate vârstele și gusturile

Atât tinerii cât și vârstnicii, ori familiile cu copii, pot găsi mereu un mod plăcut de a-și petrece timpul și de a nu regreta alegerea făcută. La Veliko Gradište și pe raza administrativă a localității s-au suprapus mai multe straturi de cultură, vestigii ale vechilor civilizații putând fi admirate și astăzi. Pe drumul imperial roman care trecea prin Moesia Superioară spre Porolissum se afla castrul Pincum, nu departe de așezare, în dreptul localității Baziaș, se află situl arheologic Lederata, de unde romanii au trecut Dunărea pe un pod de vase pentru a porni războiul cu dacii, iar urmele vechiului oraș roman Viminacium, unul din cele mai importante din Moesia Superior, se văd și astăzi.

Pot fi vizitate, de asemenea, cetatea medievală Ram, unde se perindă prina fața vizitatorilor personaje de epocă în frunte cu sultanul Baiazid al II-lea, cel care a construit cetatea de unde se vede cel mai frumos apus de soare pe Dunăre, și cea de la Golubac, ambele admirabil restaurate, mănăstirea Tumane și cea de la Nimnik, ridicată spre sfârșitul secolului al XIV-lea și restaurată în secolul al XIX-lea, apa despre care se spune că are puteri tămăduitoare și este închinată Sfântului Petka Trnova sau Kusice, supranumit “satul de aur”, unde prețiosul metal e exploatat cu mijloace tradiționale. La Veliko Gradište, în orașul vechi, se păstrează numeroase clădiri de patrimoniu reprezentative pentru așezare, iar promenada de aproape trei kilometri leagă orășelul de cea mai mare atracție turistică, Lacul de Argint.

„Perla turistică” a stațiunii

Lacul de Argint, unul dintre cele mai mari din Serbia, al cărui nume se trage de la culoarea argintie a reflexiilor apei, filtrate de solul nisipos, este supranumit „marea Serbiei” și pe malurile sale s-a dezvoltat o adevărată stațiune turistică, cu pensiuni, hoteluri, spații pentru conferințe, camping și restaurante, plaje cu posibilitatea practicării unor sporturi nautice și acvatice, terenuri de sport. Lacul e considerat „perla turistică” a așezării, pentru frumusețea lui și multiplele posibilități de a petrece timpul, care îi aduc în jur de 800.000 de vizitatori în fiecare an.

Bucătăria tradițională sârbească își așteaptă oaspeții cu specialități specifice locului, precum ciorba de pește sau fasolea de Gradiste cultivată aici, pe vaporașul de croazieră care oferă plimbări pe Dunăre, spre Cazane, se poate lua un prânz tradițional sârbesc și poate fi admirat malul românesc al Dunării, iar în lunile de vară, festivalurile de muzică, dansuri, serile pescărești sau întrecerile sportive sunt evenimente menite să atragă cât mai mulți vizitatori dornici de o escapadă aflată la îndemână. În acest an, sezonul va fi deschis de Festivalul Florilor, care va avea loc la sfârșitul acestei luni, în 28 și 29 aprilie.

Prezentarea ofertei turistice s-a încheiat cu un mic moment folcloric în Piața Unirii, susținut de ansamblul folcloric Vlastimir Pavlovic Carevac din Veliko Gradište, căci obiceiurile și tradițiile fac și ele parte din oferta orașului.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.