Basmele lui Ion Creangă prind din nou viață pe vinil. Ediție de...

Basmele lui Ion Creangă prind din nou viață pe vinil. Ediție de colecție, lansată de Ziua Copilului

0
DISTRIBUIȚI

Casa de discuri Electrecord, care își propune să reediteze și să restaureze istoria celui mai important label din istoria României, a anunțat că pe data de 1 iunie, de Ziua Copilului, va lansa celebrul vinil Basme de Ion Creangă.

„În anul 1982, Electrecord aduna pe un disc de vinil câteva basme de Ion Creangă. Trei dintre ele, „Capra cu trei iezi”, „Punguța cu doi bani” și „Ursul păcălit de vulpe”, apăruseră pe discuri mici, de 7 inci, într-o primă ediție cu 10 ani înainte. Bonusul era reprezentat de cel de-al patrulea, „Prostia omenească”, în lectura marelui actor Ion Caramitru, adăugat în anul publicării discului cu titlul „Basme de Ion Creangă”.

Prin aceasta, casa de discuri își reconfirma interesul pentru tezaurul literaturii române pentru copii, voci importante ale scenei românești dând glas personajelor lui Creangă: Dinu Ianculescu, Mia Macri, Boris Ciornei, Ileana Șerban, Mircea Constantinescu, Virginia Stoicescu ș.a.. Grafica discurilor, realizată de artistul Ion Drugă, considerat primul desenator de SF din România, devenea o operă de artă în sine.

De Ziua Copilului, Electrecord lansează o ediție de colecție a acestui LP istoric, cu o nouă masterizare, în formatele disc de vinil, casetă audio și CD, continuând programul de recuperare și reeditare a celor mai importante titluri din fonotecă. Ele pot fi precomandate de pe magazinul online aflat pe site-ul nostru, electrecord.ro, chiar de astăzi, livrările urmând să se facă, pentru vinil și CD, de la 1 iunie, iar pentru casetă – de la 1 iulie“, au anunțat reprezentanții casei de discuri.

Istoria Electrecord

Electrecord a luat naștere în 1932, când comerciantul evreu Nathan Mischonzniki cumpără din Germania mai multe echipamente de producție și le aduce în România.


El pune bazele fabricii de discuri Electrecord, un nume care va intra în legendă în deceniile următoare. În 1948, societatea este naționalizată, după care utilajele și tehnologiile îi sunt modernizate. Tirajele cresc, iar din 1956 apar și discurile de vinil, în paralel cu plăcile de ebonită. În 1967 se trece la imprimarea exclusivă pe discuri de vinil și se pune în practică o metodă de înregistrare pseudostereofonică – uneori orchestra este repartizată pe un canal, iar vocea, pe celălalt. Anii ´70 sunt caracterizați prin înregistrări de o calitate îmbunătățită, precum și prin tiraje de ordinul zecilor de mii de copii lunar. Înregistrările se fac de acum în studioul ce avea să se numească mai târziu „Tomis”, după fostul cinematograf ce se aflase în clădirea respectivă. În 1973 apar primele discuri stereo, compatibile însă și cu pick-up-urile mono. În ’80, tirajul anual ajunge la 6-7 milioane de copii. Încep să fie produse variante pentru străinătate ale unor discuri, cu textul recântat în limba engleză, precum și ediții pe casete audio. Anul 1983 aduce o nouă retehnologizare a liniei de producție, fiind aduse utilaje din Suedia. După 1990, Electrecord intră treptat în declin, odată cu apariția concurenței și cu utilizarea CD-urilor ca mediu predilect. Societatea se găsește în impas în jurul anului 1996, când producția stagnează din lipsă de cereri, însă doi ani mai târziu ea este salvată prin achiziționarea utilajelor sale de către o societate britanică contra sumei de 40 de mii de dolari și prin vinderea clădirii în care se afla fabrica. Electrecord București (ELRD) intră în insolvență, potrivit deciziei Tribunalului București, din 29 ianuarie 2018, se arată într-un raport al companiei transmis Bursei de Valori București. În prezent, noua echipă Electrecord demarează un plan de redresare a companiei, lucrând la reluarea editărilor și reeditărilor de discuri cu muzica unor artiști importanți ai ecosistemului muzical local și internațional și la diversificarea serviciilor oferite de companie, încercând totodată să restaureze istoria celui mai important label din istoria României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.