Cristian Moş despre administraţia Fritz: „Nu au reuşit să livreze ceea ce...

Cristian Moş despre administraţia Fritz: „Nu au reuşit să livreze ceea ce au promis cetăţenilor Timişoarei”. Ce probleme vede în alianţa USR-ului

0
DISTRIBUIȚI

Cristian Moş, candidat independent la Primăria Timişoara, condamnă alianţa în care s-a implicat fostul său partid (USR) şi consideră că actuala administraţie a oraşului a eşuat în îndeplinirea promisiunilor din vechea campanie.

Despre faptul că unii l-ar fi catalogat candidat al PSD-ului, Cristian Moş a răspuns: „Asta spune Dominic Fritz sau anumite persoane de lângă Dominic Fritz. Eu nu am fost acea persoană care patru ani de zile am discutat cu PSD-ul sau l-am lăudat pe Alfred Simonis sau PSD-ul. Dacă ne uităm în urmă cine a fost acea persoană care l-a lăudat pe Alfred Simonis şi care şi-a trecut proiectele importante pentru Timişoara cu PSD-ul. Eu nu l-am lăudat niciodată public pe Alfred Simonis sau PSD-ul sau alt partid. Deşi pot să zic că am colaborat bine cu primari din toate partidele politice, din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş”.

„Vă spun sincer ceea ce mi-a spus un cetăţean din Timişoara discutând cu el despre Timişoara. Eram în piaţă, nu Badea Cârţan, şi întrebam ce a votat, ce votează, îi spuneam că sunt candidat independent, şi mi-a spus că el ar mai vota Dominic Fritz doar dacă ar fi o dată la trei luni să fie din nou campanie electorală şi alegeri. Pentru că se vede în clipa de faţă că apar anumite realizări brusc, numai în campanie sau foarte aproape de campanie. Realizări care din punctul meu de vedere se puteau face dinainte. Nu poţi să ţii cetăţenii Timişoarei patru ani de zile, cu anumite proiecte, pe care ai putea să le termini, doar pentru a le duce cât mai aproape de campania electorală, pentru că acel mit, memoria alegătorului este scurtă. Nu va ţine minte ce s-a întâmpla la începutul mandatului, ci doar ce s-a întâmplat în ultimele două luni. Eu nu cred că timişorenii sunt aşa de uşor de prostit. Timişorenii ştiu şi vor judeca, ce s-a întâmplat de la începutul mandatului până la finalul mandatului. Şi vor judeca toate minusurile şi plusurile. Ceea ce doresc să se întâmple şi în cazul meu. Okay, cetăţenii Timişoarei nu pot să vadă exact ce am făcut eu, pentru că nu am fost primar, dar pot să mă judece de la începutul până la sfârşitul mandatului de vicepreşedinte CJT, dacă am făcut sau nu. Aici noi cei aleşi dăm acel examen al muncii noastre. Că în final toţi cei aleşi nu sunt împăraţii, şefii urbei, cetăţii, sunt angajaţii oamenilor, angajaţii cetăţenilor. Nu sunt nici unii dintre ei şefii oraşului. Ştiu că şi-ar dori să-i venereze toată lumea, mai ales domnul Laţcău să fie venerat ca şi şeful oraşului sau şeful României, nu ştiu, dar nu, sunt angajaţii cetăţenilor. Trebuie să dea cu subsemnatul către cetăţean, să arate ce au făcut de la începutul mandatului până la final, în fiecare lună noi ne luăm salariul de la cetăţeni, nu din altă parte. Nu există o corporaţie în spate”, a adăugat Cristian Moş.

Faptul că Alianţa Dreapta Unită acceptă un candidat la Primăria Satchinez care a fost condamnat definitiv i-a adus aminte lui Moş despre celebra campanie a USR-ului: „Da, fără penali în funcţii publice, am strâns semnături pentru asta şi am încercat să promovăm cât de mult proiectul. Şi nu vreau să mint, dar cred că am avut printre cele mai multe semnături la nivelul ţării ca şi judeţ. Vedeţi de ce m-am dezis de tot ce înseamnă USR Timiş în clipa de faţă. Pentru că nu doresc să mă duc sau să accept anumite lucruri pe care nu le-am acceptat în 2020. În 2020 am decis să dăm afară din partid, cu câteva zile înainte de campanie, un candidat la primărie pentru că ne-a minţit spunând că nu a mai făcut parte din niciun partid. Şi a făcut parte din PRM şi ne-a minţit în declaraţie de înscriere, în care el a scris că nu a mai făcut parte din niciun partid. Cu riscul de a nu avea niciun candidat la primărie în acea localitate a fost exclus. Din punctul meu de vedere, ca să poţi să ţii cetăţenii lângă tine şi să te creadă în ceea ce faci, trebuie să rămâi consecvent în ce ai început şi în tot parcursul tău electoral”.

„E o alianţă cu prietenii lui Simion, din nou, cu domnul Tomac, o alianţă formată din USR, acel USR pur cu partidul Elenei Udrea… În România întotdeauna încercăm să prostim românii, timişorenii nu sunt uşor de prostit: că noi de fapt suntem alternativa, răul cel mai mic. Dincolo e balaurul mare şi noi suntem răul cel mai mic. Nu ştiu cum poate domnul Orban să explice acest lucru unui cetăţean care merge dimineaţa la 5 la muncă, munceşte din greu ca să pună pâinea pe masa copiilor, şi nu-şi doreşte în niciun fel să dea şpagă undeva sau să ia. Îşi doreşte să fie România aşa cum am promis: fără penali în funcţii publice”, a adăugat Moş cu referire la alianţa USR cu PMP şi Forţa Dreptei.

Moş a vorbit şi despre campania actualului primar. „Din punctul meu de vedere nu au reuşit să livreze ceea ce au promis cetăţenilor Timişoarei. Nu pot să spun că înainte îl cunoşteam suficient de bine, ca să spun cum era Dominic Fritz ca om. Pentru mine, atunci când l-am cunoscut, a fost clar că e omul care poate să câştige Primăria Timişoara şi că îşi doreşte să aducă lângă el oameni competenţi cu care să construiască pentru timişoreni.


În clipa de faţă, cel mai simplu e ca orice cetăţean al Timişoarei dacă vrea să judece realizările unui primar în funcţie sau a unui fost primar care doreşte să candideze, să ia pur şi simplu promisiunile din campania electorală, pentru că fiecare vine cu un program electoral şi promite: voi face asta, voi face asta. Şi să-l judece la finalul celor patru ani. Fiecare poate să ia promisiunile lui Dominic Fritz sau ale lui Nicolae Robu şi să verifice. A reuşit să facă sau nu. Eu îmi asum, sunt proiecte pe care mi le asum că dacă în şase luni de zile nu reuşesc să le implementez îmi dau demisia (…) Eu personal m-am săturat de această propagandă că primarul a făcut, a renovat şcoala X. Nu primarul, a fost un proiect, trecut probabil de consilierii locali, un proiect executat de aparatul tehnic al Primăriei. Dar mai mult, această propagandă în care totul din afară este o propagandă politică. Trebuie să arătăm ce mult am făcut. Cetăţenii Timişoarei nu sunt uşor de prostit. Nu poţi să le vinzi pepeni copţi: uite avem aceste fructe în miezul iernii şi le-am copt noi la lumina becului din casă. E clar că sunt importaţi de undeva. Mai mult, exemplu din zilele acestea. La ora 8 dimineaţa, maşinile de spălat şoseaua sunt la 7-8. Eu nu cred că sunt puse aşa, aleator, la 7-8. Cineva din Primărie a zis, dorim să vadă timişorenii că se face curăţenie. Nu, timişorenii nu cred că se face curăţene dacă văd maşinile care udă la 7-8 dimineaţa, timişorenii văd că se face curăţenie dacă e curăţenie pe stradă. Sunt lucruri care se fac noaptea. Colectarea deşeurilor nu se face în timpul zilei, când e trafic imens, de ce? Pentru că aşa s-a văzut că e mai uşor când nu e trafic şi în alte ţări nu doar în România. Nu se face în miezul zilei… E frică. Inclusiv alianţa aceasta în care, nenaturală a devenit naturală brusc. În clipa de faţă avem doi oameni care, mai că nu s-au scuipat pe proiecte, şi acum colaborează cel mai bine. Acum două luni de zile, înainte de campanie. Sunt curios dacă se termină campania şi ce se va întâmpla mai departe, în octombrie. Toată lumea rămâne în funcţii până în octombrie. Dacă se termină campania, indiferent cine câştigă/pierde, oare ce se întâmplă până în octombrie? Oare rămân împreună să colaboreze pentru că probabil ar merge lucrurile un pic mai repede şi mai bine decât au mers în cei trei ani şi jumătate sau se vor certa brusc şi din nou, balaurul devine alt balaur”, a subliniat Cristian Moş.

„Un partid format din oameni nemulţumiţi, care s-au hotărât şi şi-au luat inima-n dinţi la un moment dat şi au început să facă politică, o parte dintre ei, o mare parte dintre ei, vorbesc de Timiş, că aici ştiu ce se întâmplă, s-au retras. Mulţi dintre ei nici măcar nu mai susţin, pentru că au văzut schimbările care au avut loc în cadrul USR Timiş. De ce nu i-aş zice sistem, i-aş zice partid format din oameni din stradă. Plecaţi din stradă. În clipa de faţă o parte din ei sunt dezamăgiţi de USR, mulţi dintre ei mi-au scris spunând că nu vor vota nici Dominic Fritz, nici Nicolae Robu, şi dacă nu intram eu în candidatura pentru Primăria Timişoara probabil îşi anulau votul sau nu veneau la vot. Discut despre corporatişti, despre oameni care activează în domeniul privat, despre oameni care îşi doresc încă acel slogan: fără penali în funcţii publice. Îşi doresc eficientizarea administraţiei publice. Şi sunt şi oameni funcţionari publici, în cadrul sistemului public, pentru că le-am spus inclusiv când au intrat în Primărie, după jurământ la Primărie, am discutat şi cu Dominic Fritz şi cu Ruben, nu intraţi cu bocancii în Primărie. Şi le-am spus: acolo nu sunt oameni incompetenţi. Probabil sunt anumiţi oameni puşi politic şi oameni aranjaţi acolo, de care sunteţi suficient de inteligenţi să vă daţi seama care sunt ei. Dar sunt mulţi oameni acolo care muncesc şi care n-au păreri neapărat politice. Dacă sunt membri într-un partid sau altul, nu contează neapărat pentru că atât timp cât îşi fac treaba în cadrul Primăriei. Probabil dacă ştiau să intre cum ar fi trebuit în Primărie, lucrurile ar fi mers altfel. Eu în cadrul Consiliului Judeţean am fost singur. Am avut consilierii judeţeni care veneau o dată pe lună la plenul CJT. Dar, în rest, ca şi executiv vicepreşedintele CJT din partea USR. În cadrul CJT am reuşit să lucrez cu echipele din cadrul CJT singur. Şi da, sunt recunoscător acestor echipe pentru că multe dintre proiectele mele, fără ei în spate, nu aş fi reuşit să le duc la capăt. În multe am avut ideea asta, am tras într-o parte şi-n alta… De fiecare dată îi voi lăuda, nu am intrat cu bocancii în CJT, deşi unii dintre colegii din cadrul CJT mi-au recunoscut la un moment dat că era frica: vine Moş şi ce o să facă aici! Nu, am spus, performanţă. Şi în cadrul asociaţiilor pe care le coordonez. ADID-ul, sunt oameni din diferite partide în cadrul asociaţiei, veniţi prin concurs…”, a continuat fostul userist.

Cât despre faptul că viceprimarului Cosmin Tabără i-au fost retrase atribuţiile, Moş a concluzionat: „Mi se pare un joc meschin politic, prin care ameninţi pe cineva că-i iei atribuţiile, deşi dacă a performat, de ce să i le iei? Nu ştiu, să te lauzi tu cu proiectul respectiv? Oricum eşti primar în funcţie, poţi să te lauzi. Dar iei nişte atribuţii. E o răzbunare dinasta, mică. Încerci să te răzbuni pe cineva, bine că nu-l mută într-un birou micuţ pe Cosmin Tabără, în care să nu se poată mişca, să stea doar aşa, drepţi şi să nu poată sta jos. Totuşi e o funcţie, viceprimarul în funcţie. Din punctul meu de vedere, dacă e un om performant, indiferent de culoarea politică, ar trebui să-i dăm să muncească”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.