Festivalul Underground, din nou la Arad, după o pauză de 12 ani,...

Festivalul Underground, din nou la Arad, după o pauză de 12 ani, cu 10 zile pline de evenimente

0
DISTRIBUIȚI

După o pauză de 12 ani, festivalul „Underground” revine la Arad între 31 mai și 9 iunie cu cea de-a XIV-a ediție, organizată de această dată de centrul cultural „mARTA”. În cadrul festivalului vor avea loc nu mai puțin de 37 de spectacole „underground”, proiecții de filme independente și opt ateliere în diferite locuri neconvenționale oraș, precum fostul Galleria Mall, parcul Eminescu, teatrul de marionete, curtea interioară a Inagrara, restaurantul Ratio Beach de pe ștrand, Club Flex, Club Nerv, Galeria Delta, curtea universității „Aurel Vlaicu”, scuarul din jurul Bisericii Roșii, strada Mețianu sau Piața Catedralei. Proiecțiile de film vor avea loc la cinematograful Arta, între 7 și 9 iunie, iar înscrierile la ateliere se pot face până în 28 mai.

Festivalul a fost înființat în anul 2003, când jurnalistul și scriitorul Ovidiu Balint era directorul casei de cultură a municipiului Arad, și era singurul care se adresa companiilor sau producțiilor de teatru independente, care nu erau găzduite pe nici o scenă. După doar câteva ediții, festivalul a devenit unul internațional, cu invitați din SUA, Japonia, Franța, Italia, Spania, Marea Britanie, Ucraina, Belarus, Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Finlanda, Suedia, Ungaria, iar din 2008 a prezentat și producții de filme independente, din 2010 fiind marcă înregistrată. Mai multe reprezentații underground de succes s-au dat între ruinele teatrului vechi din Arad, construit în 1817, pentru a atrage atenșia administrației locale asupra acestei valoroase clădiri de patrimoniu, din păcate fără nici un rezultat.

Potrivit lui Ovidiu Balint, în prezent directorul centrului cultural „mARTA” –  înființat în clădirea fabricii de mașini MARTA, prima de pe actualul teritoriu al României de astăzi – printre participanții la  festival se numără The Fetch Theatre (Marea Britanie), Insectotròpics și Compañía de Circo „eia” (Spania), Freiburger Schauspielschule (Germania), Teatrul în culise, unteatru, Teatrul ACT și Cultură’n Șură (București), Teatrul Auăleu, Teatrul Basca, Unfold Motion și C4Company (Timișoara), Teatrul din Stejar (Iași), Teatrul din buzunar (Galați), Asociația Culturală Antiteatru (Brașov), Asociația Ataraxia (Râmnicu Vâlcea) sau 3G HUB (Târgu Mureș), care vor prezenta tot atâtea spectacole inedite.


Florin Piersic jr. va fi prezent cu un atelier de actorie, urmat de spectacolul „Toxic” de Bruce Kane.

Alături de spectacolele invitaților, din repertoriu fac parte și spectacole arădene realizate de Aradi Kamaraszinhaz, companie prezentă cu spectacolul „497”, și o nouă reprezentație a spectacolului „The Voyager” – realizat în parteneriat cu HUB Cultural mARTA.

Spectacolele care se vor juca în aer liber vor fi gratuite iar pentru cele din spații închise, biletele vor putea fi cumpărate înainte de spectacol sau online, pe Eventbook.ro. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul festivalului, https://undergroundfestival.ro/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.