
Prezent la Timișoara, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că deocamdată nu se poate vorbi despre dotării realizate de minister la Spitalul de Copii Louis Țurcanu, atât timp cât Primăria Timișoara, căreia îi aparține clădirea nu o finalizează și face, ulterior o cerere oficială către Ministerul Sănătății, în vederea finanțării achiziției de dotări. E nevoie de finalizarea clădirii, înainte de a se trece la dotări, subliniază Rafila.
„Ne preocupă dezvoltarea spitalelor care acordă asistență medicală copiilor. Sunt aici ca să văd ce nevoie are acest spital pentru dotare, pentru realizarea unui heliport. Spitalul este finalizat în proporție de 95% de câțiva ani și sunt oarecum surprins că el nu a fi fost finalizat. Înțeleg că urmează acum, înainte de alegeri, realizarea recepției acestui spital. Noi o să ajutăm cât putem. Urmează o etapă în care împrumutul de la Banca Europeană de Investiții va face eligibile numeroase spitale din România, dar în mod evident, spitalele care acordă asistență medicală copiilor vor fi prioritizate, iar dotarea acestui spital, care estimăm că este în jur de 100 de milioane de lei, ar putea să fie realizată din acest împrumut și cât ține de noi vom vom sprijini un acest proiect”, a declarat Rafila, după ce a vizitat unitatea medicală.
Conform ministrului, pentru spitalul de copii nu există culoare politică., dar Rafila trage de mânecă administrația locală , că nu reușește să termine lucrările de construcții. „Acest spital de copii reprezintă o prioritate. Aștept ca după 4 ani primăria să sprijine finalizarea lucrărilor. Cred că nu necesită mai mult de 1.000.000 euro pentru finalizarea acestor lucrări și să putem spitalul să devină eligibil pentru a aplica la un proiect care se referă la dotare și la construcția unui heliport. Cam asta am vrut să vă spun”, a subliniat Rafila.
Probabil doar o coincidență, la ora la care Rafila era la Spitalul de Copii, Primăria Timișoara transmitea presei un comunicat prin care informa că s-a apucat de recepție.
„Primăria Municipiului Timișoara monitorizează în această perioadă probele efectuate de constructor la toate instalațiile noului corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”.
Municipalitatea se asigură că sunt respectate standardele în vigoare, înainte de a începe etapa de recepție a clădirii cu demisol, parter și 6 etaje. Aceste probe sunt esențiale pentru viitoarea funcționare a clădirii, ținând cont de faptul că a trecut un deceniu de la începerea construcției noului spital de copii, timp în care au fost implicați mai mulți constructori”, a anunțat municipalitatea.
Primarul Fritz spune că ar fi cerut deja bani pe PNRR pentru dotări, la Ministerul Sănătății, dar că nu a primit.
„Acum miza nu este să recepționăm clădirea, ci să deschidem un spital unde copiii și părinții să aibă condiții moderne de tratament. Fără aparatură medicală, mobilier și dotări, vom avea doar o clădire frumoasă care va sta încuiată. Noi, din start, ne-am orientat spre atragerea de fonduri pentru dotarea spitalului și am solicitat Ministerului Sănătății fonduri prin PNRR, dar cererea noastră nu a fost considerată prioritară. Am rămas în dialog cu ministrul și așteptăm să-și onoreze promisiunea și să doteze spitalul cu aparatura necesară”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Centrul de Mari Arși Timișoara, construcția continuă
Un alt obiectiv important pe care Rafila l-a vizitat a fost Centrul de Mari Arși de la Spitalul Județean. Lucrurile merg bine spune acesta.
„Știți bine, că Centru de Mare Arși de la Timișoara este cel mai avansat din cele trei pe care le realizăm. Am fost și acolo la șantier. Lucrările avansează cu repeziciune și am vrea ca cel târziu până la sfârșitul acestui an clădirea să fie terminată și de la jumătatea anului viitor să fie deja funcțională, să fie dotată și să poată să primească copiii care au astfel de probleme de sănătate și adulții, bineînțeles adulții care au mari arsuri”, a mai declarat Alexandru Rafila. El subliniază că unde se construiește acest centru se realizează n hub medical modern.
„Lucrăm împreună ca să avem acest sistem integrat de asistență medicală pentru pacienții mari arși și aș vrea să vă spun două lucruri pe care le consider importante. Pe de o parte, aș vrea să discutăm despre transformare a Spitalului Județean din Timișoara într-un spital cu funcțiuni de spital regional, prin faptul că investițiile care se desfășoară acolo vor permite tratarea oricăror tipuri de patologii pentru pacienții din toată regiunea, din tot Banatul și nu numai, pentru că și în CO și în momentul de față, de exemplu, transferăm mare arși la Timișoara din toată țara”, conform lu Rafila.