Primarul localității timișene Variaș se pregătește să candideze pentru un al patrulea mandat, de această dată din partea PSD.
„Tot timpul în viață ne dorim să facem mai mult. Dintr-un anumit punct de vedere trei mandate sunt suficiente, dar dacă încă avem ceva de spus în administrație și în localitățile unde vremelnic suntem aleși, să știți că nu sunt multe, și încă e loc de mai bine. În ultimii patru ani am reușit să implementăm acele proiecte începute în mandatul al doilea. Legislația e o problemă, și nu trebuie să neglijăm anumite aspecte. Am reușit să terminăm canalizarea, am reușit să finalizăm un proiect de asfaltări în Sânpetru Mic, și e mare lucru, pentru că acel sat aparținător e într-adevăr un sat frumos, care merită văzut și în care merită să trăiești. Am reușit să deblocăm un proiect foarte mare, cel de introducere a gazului în Gelu și Sânpetru Mic. Variașul avea deja gaz, dar pentru Gelu și Sânpetru Mic era o necesitate. Un proiect pe care l-am promis încă de la începuturi, și de abia acum am reușit să avem finanțarea totală, și suntem în faza de demarare a licitației pentru execuție”, a spus Nicolae Birău, la PRESSALERT LIVE.
Toate avizele au fost obținute, iar edilul-șef estimează că primăvara viitoare lucrarea va fi gata. „Anul viitor în primăvară, cel târziu, vom avea gaz în cele două localități. Avem extindere de rețea cu tot cu branșamente, am reușit să le prindem în finanțare, ceea ce contează, pentru că omul nu mai are apoi nici investiție foarte mare, nici bătaie de cap”, a explicat primarul din Variaș.
Sala de sport „buclucașă” care ar fi trebuit să fie ridicată de Compania Națională de Investiții acum mai bine de patru ani, are acum un al treilea constructor. „Acea faimoasă sală de sport pe CNI, pe care am început-o acum patru ani cu termen de construcție 10 luni, și încă suntem la cota zero, avem al treilea constructor și acolo. Noi punem la dispoziție terenul CNI-ul gestionează toată procedura. Am avut un câștigător, a venit și nu a făcut nimic aproape șase luni, s-a reziliat contractul și s-a reluat procedura. De la zero și pe recalcularea devizului, pentru că trecuseră vreo doi ani, eram undeva în 2019 – 2020 când prețurile la materiale de construcții au explodat. A venit o asociere din care făcea parte tot constructorul descalificat prima oară, iar am pierdut aproape un an, n-au făcut nimic. Am reluat a treia oară procedura, și în sfârșit se lucrează. 4,8 milioane ar fi costat sala acum patru ani, acum prețul e de 10 milioane. Noi n-am putut să intervenim, CNI se ocupă de tot. Acesta e unul dintre dezavantajele pe care uneori le avem în administrație, sunt lucruri care nu depind de noi, dar ne afectează direct. E o sală de sport de care trebuiau să beneficieze copii școlii și toți cetățenii. Nu am investit în renovarea sălii vechi, pentru că trebuia să vină sala nouă”, a povestit Nicolae Birău, care a precizat și că există un proiect de două milioane de euro pentru reabilitarea școlii din localitate.
Infrastructura rutieră este o altă zonă în care investițiile sunt importante, însă primarul din Variaș spune că nu s-a putut baza prea mult pe consiliul județean în acest sens.
„Orice primar, dacă nu are susținere politică, are vremuri puțin mai grele. Dar au fost destule cazuri în care și primari cu foarte mare susținere politică au reușit să devină anonimi și să nu facă nimic în comunele lor.
Nu a fost o perioadă dificilă, am reușit să ne gospodărim. Programul «Anghel Saligny», de exemplu, am mers cu un singur proiect, pe asfaltări, cu o sumă medie, ca să nu trebuiască să inri în negocieri nici cu puterea, nici cu opoziția, și am reușit să-l prindem. N-am lucrat cu domnul Nica, ce să lucru. Și acum avem două bucăți de drum, între Gelu și Variaș, după un an de zile de certuri a reușit să plombeze tot, dar între Variaș și Periam e ca acum 30 de ani. Degeaba, te duci, explici, faci, dar nu eram în campanie când îi spuneam că trebuie făcute lucrurile astea. Tot timpul spunea că se face, niciodată n-a spus nu la nimic, doar că… În interior, gestionăm noi drumurile comunale, dar cele județene au altă natură. Nu am avut o colaborare cu consiliul județean. Nici nu cred că conta partidul foarte mult, îl cunosc pe Alin Nica de mulți ani, însă a avut un mod de lucru mai ciudat față de ce sunt eu obișnuit, pierdere multă de timp, și până ajungem să implementăm un lucru… Trebuie să vorbim de la șase – șapte mandate în sus ca să implementăm ce am spus în primul. Nu am cum să-l susțin. Între actualul președinte și viitorul președinte Alfred Simonis, e o diferență majoră. Nu mi-a fost greu să-mi aleg partidul, pentru că așa cum îl știu eu pe domnul Simonis e un om de acțiune, care lucrează, care face treabă, și nu vine să piardă timpul la consiliul județean. Iar consiliul județean chiar are de lucru în Timiș, avem de lucru să aducem proiecte, fiecare comună, împreună cu CJT. Sunt drumuri care trebuie refăcute, nu mai pot fi plombate. Avem nemulțumiri atât la Variaș, cât și la Periam, și cred că administrarea județului ar trebui să treacă peste niște orgolii, ne jucăm cu viața multor oameni, vorbim de siguranța rutieră, de anumite lucruri care nu ar trebui să fie un bonus. Apă, canal, drumuri, trotuare, sunt niște lucruri normale, nu să tăiem la jumătatea drumului pentru că unul e într-un partid și altul nu e”, este de părere Nicolae Birău.
„Un primar în funcție își face treaba patru ani de zile, nu în ultima lună înainte de alegeri. Un președintele de CJ iese patru ani pe teren – prin aparatul pe care îl are, nu trebuie să fie el peste tot – nu doar în ultimele două luni să inspecteze șantiere. Toți trebuie să fie văzuți, indiferent de partidul din care vine, pentru că suntem reprezentanții unor comunități, nu ținuți la marginea unor decizii politice la nivelul județului”, a mai spus primarul din Variaș. Acesta a explicat că tot mai multă lume din Timișoara se mută la Variaș, acesta fiind un alt motiv pentru care infrastructura rutieră are nevoie de îmbunătățiri.
Nicolae Birău este de părere că reorganizarea administrativă este vitală pentru viitorul României.
„E un subiect care îmi place. Eu văd această reorganizare ca o șansă pentru România. Altfel nu vei avea niciodată eficiență în a gestiona cu aceleași aparate 6.000 de oameni, 10.000, sau 2.000. Eu am crezut în această reorganizare în primul meu mandat, pe vremea USL, când era o majoritate în Parlament. Dacă atunci nu s-a făcut, sunt sceptic că o să mai prindem noi să o vedem realizată. Construcția de la ora actuală la nivel guvernamental e conștientă și încearcă să pună bazele unei schimbări în administrație. E singura șansă a României, ne place nu ne place, din peste 3.500 de comune, sau câte sunt, vor rămâne 2.000, sau poate 1.500. Nu poți să ai comună sub 10.000 de locuitori, nu poți să ai oraș… avem în județul Timiș orașe cu populația mai mică decât unele comune. Nu vorbesc de Dumbrăvița, ci de Variaș sau Comloș, care suntem undeva între 6.000 și 7.000, iar unele orașe au mai puțin. E un subiect care ar cam trebui să se afle în agenda prioritară a tuturor”, a spus primarul localității cu 6.600 de locuitori.
Birau asta e un tepar. Nu plateste arenzile.