Proiecte pentru zonele defavorizate din județul Hunedoara

Proiecte pentru zonele defavorizate din județul Hunedoara

0
DISTRIBUIȚI

Programul Tranziție Justă dedicat IMM-urilor din județul Hunedoara, care oferă sprijin populației, economiei și mediului în zonele care au avut de suferit de pe urma închiderii minelor sau rafinăriilor, a însumat 148 de proiecte în cadrul ofertei „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”,  cu o valoare totală de aproape 2,2 miliarde de lei, din care  1,26 miliarde de lei reprezintă finanțare nerambursabilă, estimându-se astfel crearea a aproape 2.600 de locuri de muncă. Programul are un buget total de 2,5 miliarde de euro, iar județului Hunedoara îi vor reveni peste 525 milioane de euro. Din această sumă, 446 milioane de euro reprezintă alocarea din partea Uniunii Europene prin Fondul pentru Tranziție Justă, iar 78,8 milioane e contribuția națională.

Proiectul, pentru care Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest este organism intermediar, arată un interes crescut al antreprenorilor locali, cele mai mari proiecte depuse având valori ce depășesc 80 de milioane de lei, iar alte 17 proiecte au bugete totale ce depășesc 40 de milioane de lei fiecare.

În ceea ce privește repartiția geografică a proiectelor, 36 provin din Valea Jiului, iar celelalte 112, din alte localități ale județului. Orașul cu cele mai multe inițiative este Deva, cu 20 de proiecte, urmat de Hunedoara și Călan cu câte 15 proiecte fiecare, Petroșani cu 14 și Petrila cu 8 proiecte. Din proiectele depuse, 46 – cele mai numeroase – provin din sectorul de construcții și eficiență energetică dar 38 de proiecte – un număr semnificativ – sunt din domeniul turismului.


În contextul în care județul Hunedoara a primit două distincții importante la competiția „Destinația Anului”, cel mai important proiect de promovare a turismului intern românesc – Castelul Corvinilor la categoria „Atracții cultural-educative”, respectiv cetățile dacice din Munții Orăștiei sunt Destinația Anului 2024, la categoria „Tărâmuri cu istorie și tradiție”, proiectele din zona privată își propun să contribuie la transformarea județului Hunedoara într-o destinație turistică de vârf.

„Suntem extrem de entuziasmați de răspunsul impresionant al antreprenorilor din județul Hunedoara la acest prim apel și le mulțumesc pentru încrederea pe care au acordat-o ADR Vest. Aceste proiecte sunt esențiale pentru dezvoltarea economică durabilă a regiunii și pentru crearea unor oportunități reale de muncă. Mă bucur să constat o mare diversitate de activități economice pe care cei 148 de antreprenori le-au depus și cred că, în vremurile în care trăim, oarecum de incertitudine economică, curajul lor merită apreciat. Încrederea mea este că, împreună cu acești oameni, vom reuși să contribuim la reconstrucția județului, astfel încât Hunedoara să redevină unul dintre motoarele economice importante ale României”, spune Adrian Mariciuc, directorul general adjunct al ADR Vest.

Proiectele urmează să fie evaluate iar județul Hunedoara va beneficia de aproximativ 181 de milioane de euro pentru investiții productive în IMM-uri, din care aproape 49 de milioane de euro pentru investiții directe în Valea Jiului. Valoarea finanțării nerambursabile care poate fi acordată pentru un proiect sub formă de ajutor de stat regional/ ajutor de minimis este de minimum 200.000 de euro și maximum 8.000.000 de euro – valoarea cumulată a celor două tipuri de ajutoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.