Radu Țoancă „Marile investiții care se prefigurează în perioada următoare au ca...

Radu Țoancă „Marile investiții care se prefigurează în perioada următoare au ca epicentru consiliul județean”. Ce spune despre schimbarea percepției timișorenilor despre PSD

0
DISTRIBUIȚI

După patru mandate de consilier local și încă patru ani în aparatul Primăriei Timișoara, Radu Țoancă va candida în 9 iunie pentru un loc în Consiliul Județean Timiș. Acesta a vorbit la PRESSALERT LIVE despre motivele pentru care a ales să facă această schimbare.

„Marile investiții care au început și care se prefigurează în perioada următoare au ca epicentru consiliul județean. Aici mă refer la stadion, sala polivalentă, la infrastructura mare rutieră, spitalul de oncologie și așa mai departe, sunt foarte multe. Cred că a face parte din echipa lui Alfred Simonis, cel care a demarat în calitate de al treilea om în stat aceste proiecte nu înseamnă un pas înapoi, ci dimpotrivă. Sunt de ajuns 20 de ani în Primăria Timișoara, pentru că patru ani am fost și director al clubului sportiv de drept public”, a spus Radu Țoancă. „Sunt ferm convins că domnul Nicolae Robu și echipa PSD – PNL vor reveni și vor repune Timișoara pe un făgaș normal, după cum sunt convins că domnul Alfred Simonis va avea o victorie zdorbitoare la nivelul celor 99 de UAT-uri din județ și va face un parteneriat pentru următorii patru ani cu domnul primar Robu și cu Guvernul României”, a mai spus consilierul local.

Acesta a criticat actuala administrație, atât la nivelul reședinței de județ, cât și la nivelul consiliului județean.

„Se prefigurează încă patru ani de guvernare PSD – PNL, cu președinte de la un partid și prim-ministru de la celălalt. Dacă va fi președinte un independent, va trebui să guverneze cu cele două partide. Nu suntem singuri în europa, în Germania, de câțiva ani, social-democrații guvernează cu conservatorii, în Italia s-a făcut o coaliție majoritară, în Spania stânga coabitează în multe regiuni cu dreapta. Tipul acesta de abordare primitivă a alianței Dreapta Unită, de nivelul anilor ’90, nu mai ține. Tu, Nica, ai fost patru ani președinte al CJT și vicepreședinte al PNL la nivel național. N-ai făcut absolut nimic, decât un drum între Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata, pe care l-ai făcut prost și nici acum nu e gata. Nu se poate tu, Dominic Fritz, vii pe un val de 54%, ai toate pârghiile, și un buget record de 1 miliard de euro, și nu doar că nu faci nimic, dar și distrugi Timișoara din punct de vedere economic, turistic și așa mai departe. Avem cele mai mari taxe și impozite locale din România. I se tot spune, dar face pe prostul. Avem 1,95% pe spații cu altă destinație. Avem cel mai tâmpit regulament pentru terase și HoReCa. Avem cel mai stupid regulament pentru reclame și media outdoor”, a detaliat Radu Țoancă.

„Oamenii ăștia care se «vând» ca fiind de dreapta sunt de stânga, neomarxiști, și nu e un termen peiorativ, de extremă stânga, urăsc proprietatea, urăsc oamenii de afaceri, urăsc biserica, urăsc familia, urăsc toate valorile care consacră sau au consacrat lumea modernă și democrația. Dincolo, Forța Dreptei, un partid de frustrați și de complexați dați afară din PNL.


Apoi PMP, un partid creat de Traian Băsescu, turnător dovedit la Securitate, pentru doamna Elena Udrea, aflată acum după gratii. Oamenii ăștia vin și propovăduiesc purismul ideologic, iar noi și PNL-ul suntem stânga, de parcă stânga ar fi demonizată, și dreapta ar fi o doctrină de îngerași. Mă refeream la valori civice, nu la electorat, ci la militanții lor și la foarte mulți dintre liderii lor. Cine sunt propagandiștii acestor valori de dreapta? Exact oamenii care n-au avut în viața lor o afacere, o firmă, n-au dat salarii la niște subalterni sau n-au avut un credit la bancă, sunt exact bugetarii. Fără să jignesc pe nimeni, pentru că și bugetarii fac lucruri importante în România, fie că sunt în domeniul medical, învățământ, ordine publică, administrație. Haideți să-i luăm pe cei doi protagoniști de dreapta din Timișoara. Domnul Nica după ce a terminat facultatea a devenit primar, jos pălăria, la 20 și ceva de ani, a lucrat numai în administrație, deci nu are nicio tangență cu zona privată. El vorbește de antrepenoriat, spirit liberal, valori de dreapta, și așa mai departe. De unde frate? Că tu toată viața ai luat salariul de la stat. Domnul Fritz, care nu știm ce serviciu a avut înainte de a veni în România, dar nu în zona privată. Apoi a activat într-o zonă de ONG, acum a intrat în administrație. Nici unul, nici celălalt nu sunt antrepenori”, a atacat consilierul PSD.

Acesta consideră că, istoric vorbind, este de înțeles aversiunea timișorenilor față de PSD, însă crede de asemenea că lucrurile încep să se schimbe.

„Toată Transilvania, toată zona de dincoace de Carpați, are o anumită dimensiune mai pronunțată de dreapta, decât de stânga. Au fost acei ani ’90, cu Proclamația de la Timișoara, au fost niște greșeli ale regimului de atunci de la București vizavi de Timișoara. A existat și există încă un spirit anticomunist, dar și o percepție greșită că noi am fi continuatorii Partidului Comunist. Alfred Simonis avea 4 ani la Revoluție. Sunt restanțe de 35 de ani, guvernul de la București a neglijat de multe ori Timișoara. Lucrurile și percepția s-au schimbat, dar trebuie să continue, ca Timișul să ajungă din nou în top. Anul ăsta s-a lăudat domnul primar Fritz că este un buget la nivel record. Într-adevăr, era record față de anul trecut, dar i-am spus lui Dominic Fritz, și o spun și public, am căzut pe locul 8 în România. Ne-a bătut Clujul, care a avut buget aproape dublu, ne-a bătut Oradea, Craiova, Iași, prin fonduri europene, pentru că impozitele sunt mai mici acolo. Ne-a bătut Râmnicu Vâlcea la numărul de turiști, în anul în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii”, a mai spus Radu Țoancă la PRESSALERT LIVE.

Acesta nu a ratat ocazia de a-l lăuda pe șeful filialei, pe care îl vede câștigător sigur al postului de președinte al Consiliului Județean Timiș. „Alfred Simonis a muncit pentru privilegiul de a nu mai fi în postura unui candidat care promite lucruri, ci în postura unui om politic de anvergură care cu certitudine a făcut lucruri foarte importante pentru Timișoara și Timiș, lucruri pe care în mod normal ar fi trebuit să le facă președintele consiliului județean sau primarul Timișoarei. Sunt miliarde de euro, sume fără precedent, aduse în zonă grație funcției pe care o are, de președinte al Camerei Deputaților. El având aceste lucruri extrem de palpabile în spate, unele dintre ele chiar finalizate, nu mai este în postura în care să promită, iar lumea să se întrebe dacă acel candidat va face lucrurile pe care le-a promis. Această poziție îi conferă prima șansă, pragmatic vorbind”, este de părere Radu Țoancă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.