Raul Olajos: „Dominic Fritz nu ştie să facă alt gen de campanie”....

Raul Olajos: „Dominic Fritz nu ştie să facă alt gen de campanie”. Cum vede prezenţa la vot şi cine crede că va fi avantajat

0
DISTRIBUIȚI

Raul Olajos, candidatul REPER la Primăria Timişoara, susţine că a simţit „la firul ierbii” cum administraţia Fritz i-a făcut pe cetăţeni şi mai neîncrezători în clasa politică locală şi că acesta duce o campanie care face apel doar la emoţie.

„Am fost în mai multe zone, cu echipa de campanie parcurgem toată Timişoara şi în fiecare zi, după programul de lucru, avem o incursiune în cartiere. Am simţit-o, ca să răspund direct, cumva decuplată de fenomenul politic şi administrativ şi în acelaşi timp dezamăgită. Nu am simţit o încredere sau măcar o curiozitate vizavi de programe, proiecte şi candidaţi. Dacă a reuşit ceva proiectul USR+, şi până la urmă Dominic Fritz, a reuşit să adâncească acest decalaj între cetăţean şi reprezentanţii cetăţenilor în mediul administrativ”, a spus Raul Olajos.

Despre promisiunile lui Fritz din campania precedentă, candidatul REPER a adăugat: „Spunea foarte multe, spunea şi despre digitalizare, spunea şi de artere verzi, spunea şi de parcări, infrastructură, de o Timişoară a Europei Occidentale. Din păcate între programul Revoluţiei bunei guvernări sau cum s-a intitulat exact şi realizările concrete pe care le putem identifica împreună, atât faptic, în diverse obiective investiţionale, cât şi cifric, în ce înseamnă dimensiunea şi structura bugetului, diferenţele sunt destul de mari. Şi cred că plătim cu toţii acum, toţi candidaţii care încercăm să venim cu o perspectivă în continuare reformatoare şi care încercăm să spunem că Dominic Fritz şi ratarea acestei administraţii nu înseamnă o ratare a încercării de modernizare administrativă şi a infuziei de prospeţime, care trebuie să vină din mediul privat în administraţie, cu instrumentele ei, mai mult sau mai puţin sofisticate. Dar sunt necesare, pentru a creşte un venit pe cap de locuitor în Timişoara şi a ne apropia de infrastructura de transport şi socială a ţărilor din Occident. Nu mai avem legitimitatea pe care am fi avut-o acum patru ani, din păcate”.

Acesta crede că o prezenţă mică la vot ar ajuta administraţia actuală. „Fiind un singur tur, primarii în funcţie pot câştiga şi cu zero virgulă câte procente vrem, cu câteva voturi. Şi evident că o motivare care înseamnă probabil o prezenţă insuficientă pentru a fi relevantă şi a legitima cu adevărat o administraţie. Din 250 şi ceva de mii de oameni înscrişi în registrul electoral, dacă ţi se prezintă 70-80 de mii nu ştiu câtă legitimitate mai are acel vot. Îi ajută pe cei în funcţie şi paradoxal ajută partidele mari. Pentru că avem un activ de partid, bun, rău, cum este, sunt arondaţi intereselor, şi nu aş da aici neapărat o tentă negativă, ci pur şi simplu intereselor de grup şi susţinerii reciproce pe care o au partidele mari, PSD-PNL, pentru că sunt bine ancorate în structurile şi-n subidivizunile statale şi ale administraţiilor locale şi atunci procentele lor au o prezenţă mică. Aşa cum procentele UDMR-ului, la o prezenţă mică, face pragul. Vor reprezenta în continuare cetăţenii. Iar cei care venim cu o viziune, nouă, proaspătă, dacă vreţi, şi fără o structură de partid foarte solidă, decontabilă sub o formă sau alta, plătim… vorbim de zeci de mii de oameni care reprezintă nucleul activ, lucrativ, al Timişoarei, care lucrează până la urmă în companiile mari, asigură dinamica forţei de muncă în oraş. Nu e niciun secret, investiţiile în judeţul Timiş sunt de ordinul miliardelor de dolari ale marilor corporaţii. Acolo cumva e costul care se plăteşte, dar să vedem în ce măsură costul ăsta o să-l plătim doar noi, care ne-am asumat cumva să ducem făclia infuziei private şi a instrumentelor din zona privată în administraţie sau dacă va plăti şi aripa, să zicem aşa liber profesionistă din zona liberală şi chiar primarul în funcţie. Nu ştim, cifrele sunt foarte contradictorii. Sondajele care circulă în mediile mai mult sau mai puţin explicite sunt foarte contradictorii, se bat cap în cap”, a conchis Olajos.

Despre campania primarului în funcţie, bazată pe o aşa-zisă luptă cu clanurile, Olajos crede că „echipa lui Dominic Fritz, şi Dominic Fritz nu ştie să facă alt gen de campanie, asta este pentru mine aproape o certitudine, urmărind destul de bine şi cunoscând destul de bine profilele profesional-psihologice ale oamenilor din jurul lui, pentru că am fost într-o construcţie comună prin PLUS, la momentul 2020. Şi totul se joacă pe cartea emoţională, pentru că e foarte greu să construieşti un narativ public pe ce înseamnă nişte jaloane programatice. Ori ai o echipă foarte tehnică şi un comunicator tehnic foarte bun, ceea ce ştiţi că nu este, este un comunicator emoţional şi, în general, un narativ ce ţine de persoana sa, per se, pur şi simplu cu povestea pe care o ştim, de la cântat la pian, dirijat cor, ajutat oameni nevoiaşi, deci tot profilul public a fost construit pe zona emoţională. Şi era necesar să construiască o campanie pe care poate să o ducă şi să evite o dezbatere programatică pe realizări bugetare, politici publice şi pe ce simte omul în concret în cartierul lui. Asta pe de o parte. Iar pe de altă parte eu sper… că un alt profil va fi validat în alegeri, pe care noi de ani de zile încercăm să-l validăm. Cel de prezenţă în politică publică, de moderaţie cu ideologiile şi profilele psihologice cu care noi suntem confortabili. Am spus-o, noi nu suntem neapărat confortabili cu profilele social-democrate sau cu cele naţionaliste. Sunt pe jumătate maghiaro-româno-german aici în Banat, într-o zonă multietnică foarte pro-europeană ca structură… Dar asta nu înseamnă că nu înţeleg o conlucrare publică fără prezenţa acestor reprezentanţi, care au până la urmă o anumită cotă publică şi socială. Şi că suntem obligaţi să contruim până la urmă împreună. Pentru că chiar dacă ne delimităm în soluţii şi metode, nu putem să fim într-o duşmănie, tensiune continuă, care alimentează emoţional, creează o tracţiune, aşa cum extremiştii sau naţionaliştii creează o emoţie în oglindă.


Dar care nu va oferi soluţii pe termen mediu şi lung şi care se văd în cartiere. Eu cred că azi timişorenii nu vor mai gira o astfel de abordare. Cel puţin nu marea lor majoritate. Şi semnalele sunt, să ştiţi, am fost în foarte multe cartiere şi am stat de vorbă cu cu profile foarte variate de oameni. Ori spun că sunt sătui ori ne arată anomalii de toate tipurile. De la trotuare praf şi pulbere, mă iau de mână şi-mi spun: uite, spune tu cum o scot pe mama din scara asta. Trotuarul ăsta, cum îl duc pe copil la şcoală, care-i acolo la Generala 24. Sau ce facem cu duzii ăştia care ne-au inundat aici, 30 de duzi, înoţi în dude pe strada Timiş, Labirint sau care o fi. Ne spun: ok, dar cu taxele astea, au tras o linie şi de ce trebuie să plătesc o taxă aici în spatele blocului? Ei au probleme reale şi concrete, dincolo de poveştile populiste. Au nevoie de soluţii simple”.

„Nu numai că promitea, am girat cu toţii şi de acolo a apărut decuplarea mea foarte repede, când am văzut că de fapt miza e percepţia. Ceea ce pot să înţeleg la concept de campanie. Profilul actualului primar e bazat pe percepţie şi emoţie, nu pe obiective măsurabile pe care le palpează oamenii în viaţa de zi cu zi. Asta e formaţia lui, pot să înţeleg, dar nu va rezolva problemele recurente, de zi cu zi, cu care ne confruntăm în oraş. Probabil e axată campania strict pe ceea ce aţi constatat şi dumneavoastră şi anume pe o luptă dinasta, pe care pot s-o înţeleg, tot ce nu este construit cu autorizaţie şi nu deţine acte de proprietate pe teren public, trebuie rezolvat, pus în legalitate. E adevărat că te întrebi: de ce acum? De ce în campanie, aşa cum mă întreb de ce în campanie există evenimente în weekend – de la picnicuri, la închideri de artere, regândirea spaţiului verde într-un nou picnic până la evenimente de resărbătoare a zilelor oraşului. Domle ce-i asta, găsim orice pretext să angrenăm oameni în evenimente unde Primăria poate să se promoveze, evident că e populism”, a mai spus Raul Olajos.

Consilierul judeţean a comentat şi obiceiul recent al lui Fritz de a anunţa proiecte la vot în CL pe „nepusă masă”, fapt de care-l acuza pe fostul edil: „E o practică, am stat de vorbă cu unul dintre consilierii locali care e în echipa noastră, cu Andrei Meşter, care a rămas cumva lângă noi, în proiectul acesta pe care-l propune Dacian Cioloş în REPER, şi zice că este o practică asta. Vine cu o oră înainte de plen, câteodată imediat înainte de plen şi pune pe ordinea de zi proiectele. Din păcate, şi eu aici interpretez aşa, dacă consilierii locali fie PNL şi PSD, ar fi reacţionat din timp. Eu, dacă aş fi fost liderul consilierilor locali, cum am fost la USR+ la judeţ, i-aş fi scos din sală la prima astfel de tentativă. Acum e backfire, cum ar zice americanul, ai ţinut puţin în mână PSD-ul, administraţia Fritz, şi şi-a permis să facă jocuri de genul ăsta, iar astăzi plătim costurile, pentru că i-au mers. Nu are niciun fel de rezervă în a-şi impune viziunea şi modul de lucru şi a-şi justifica disfuncţionalităţile, atâta timp cât nu există o reacţie concretă care să dea rezultate. Bazându-se pe faptul că este capabil oricum să justifice, cu notorietatea pe care o are, cu foarte mulţi followeri şi carisma în comunicare, va ieşi tot el câştigat. Dacă ar fi fost penalizat din timp şi cu obiectivitate şi eu vorbesc de acum de acum trei ani… păi noi nu am permis în CJT să se trezească cu o oră înainte Nica. A făcut multe prostii sau ineficienţe, dar asta nu a fost una dintre ele. Pentru că am fi ieşit în bloc din sală, am fi refuzat să votăm aşa ceva. Cumva trebuie să-ţi pregăteşti un anumit mod de abordare. A făcut multe şi-şi permite foarte multe în administraţie la limita legislaţiei pentru că i s-a şi permis”.

„Nu e niciun stil nou, e poate un marketing nou pentru stilul vechi. Asta maxim… nu există politică pe stil nou practicată nici de Dominic, nici de userişti, să fim realişti. Când tu te-ai delimitat complet de ce a însemnat PSD şi PNL, partidele tradiţionale, şi ai spus că vii cumva schimbând regulile de joc şi acum faci o alianţă cu o facţiune a PNL-ului sau cum s-o fi numind Forţa Dreptei, luându-l în braţe pe PMP cu oamenii lui Băsescu, alipind chiar şi UDMR-ul dacă e nevoie, deşi la judeţ nu a reuşit local, e un partid mult prea conservatoro-tradiţional, aşa a supravieţuit. Deşi am tată maghiar niciodată nu m-am regăsit şi suprapus pe abordarea UDMR care a închis etnic, dacă te-ai închis, fiind pe jumătate român ca mine sau mai mult român, nu te poţi regăsi… Ce modernism e ăsta, faci exact ce fac partidele tradiţionale. Ai rebranduit-o şi acum trei luni l-ai făcut incompetent şi infractor şi ţăran de la Dudeşti pe al nostru Nica iar astăzi te duci cu el la televiziuni şi-l pui cap de listă. Ce să mai înţeleagă electoratul reformator? Îmi fac cruce dacă nu va conta… Şi nu doar că cred că da, din networking-ul propriu, pe care nu-l am eu, îl au lista mea de consilieri, membri de partid, toţi din lista mea lucrează în corporaţii sau sunt liberi profesionişti, au sute de colegi de serviciu, pe verticală, pe orizontală, şi spun că nu se poate gira aşa ceva. Acum întrebarea este alta, va conta asta, cât va recupera în număr de voturi, dacă e să facem o analiză complexă, prin alipirea votanţilor PMP, FD, UDMR şi ce-o mai fi pe acolo, raportând la cât se pierde din nucleul reformator al USR, USR Plus… În mod cert o penalizare va fi. Electoratul reformator nu o să poată să spună: tu vii şi reformezi judeţul până la urmă cu un viitor preşedinte de CJT pe care-l propui şi e nereformator, care e un conservator, cu tot respectul interuman, cel puţin ideologic asumat. L-am văzut la lucru, cu bune şi cu rele, nu are nimic de-a face cu modernismul instrumentelor şi valorilor pe care le promovează partidele proeuropene moderne… De aceea ne-am asumat continuarea, steagul acesta al reformării, pentru că acolo s-a ratat. Am zis ok, noi nu intrăm în scheme, luptăm în continuare în soluţii în care credem, că dacă nu am crede i-am lăsa pe ei şi ne-am vedea de treabă”, a concluzionat Raul Olajos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.