Război în Gaza, ziua 209. Hamas dă de înţeles că ar putea...

Război în Gaza, ziua 209. Hamas dă de înţeles că ar putea accepta un armistiţiu

0
DISTRIBUIȚI
Foto: arhivă

Reprezentanții Hamas sugerează că ar putea accepta un armistițiu. Ei analizează propunerea făcută în cadrul negocierilor de pace de la Cairo. O delegație a Hamas va merge în Egipt pentru a purta discuții.

Un lider Hamas a declarat joi că grupul studiază cea mai recentă propunere de încetare a focului cu un „spirit pozitiv”, stârnind speranțe de progres în eforturile blocate pentru obținerea unui acord de armistițiu, potrivit The New York Times.

Ismail Haniyeh, șeful aripii politice a Hamas, a declarat că o delegație va călători la Cairo pentru a discuta despre încetarea focului. Actualul acord ar include un armistițiu de o săptămână și eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas și a prizonierilor palestinieni deținuți de Israel.


Se pare că propunerea conține clauze care vor permite civililor să se întoarcă în nordul Fâșiei Gaza și o livrare sporită a ajutorului către teritoriul distrus de război.

Negocierile de încetare a focului se prelungesc de luni de zile. Recent, israelienii au fost dispuși să facă unele concesii. Totuși, ei insistă cu proiectul privind ofensiva terestră asupra Rafah ceea ce ar anula orice posibilitate de a semna un armistițiu. „Dacă inamicul va efectua operațiunea Rafah, negocierile se vor opri”, a spus un purtător de cuvânt al Hamas.

Turcia opreşte comerţul cu Israel

Turcia oprește comerțul cu Israelul din cauza „tragediei umanitare” din Gaza. Un demnitar turc a declarat că măsurile vor fi în vigoare până când Israelul va permite ca în Gaza să intre un flux neîntrerupt de ajutoare. În 2023, comerțul dintre cele două țari a valorat aproape 7 miliarde de dolari.

Turcia a suspendat orice formă de comerț cu Israelul din cauza ofensivei din Gaza, invocând „tragedia umanitară care se agravează”, potrivit BBC.

Ministerul turc al comerțului a declarat că măsurile vor fi în vigoare până când Israelul va permite un „flux neîntrerupt și suficient” de ajutor în Gaza.

În replică, ministrul de externe al Israelului l-a acuzat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan că acționează ca un „dictator” și a anunțat că Israelul va căuta alți parteneri comerciali.

Comerțul dintre cele două țări a valorat aproape 7 miliarde de dolari anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.