S-au pus în vânzare bilete pentru ediția din acest an a Festivalului...

S-au pus în vânzare bilete pentru ediția din acest an a Festivalului Euroregional de Teatru – TESZT de la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” organizează în perioada 19-26 mai a XV-a ediție a Festivalului Euroregional de Teatru – TESZT, pentru care s-au pus în vânzare online, din data de 1 mai, la adresa  https://ticket.tm-t.ro/ro și la casieria teatrului, după Sărbătorile Pascale. Prețul este de 50 de lei pentru un spectacol și de 30 de lei pentru un concert, ori se pot cumpăra  abonamente de zece spectacole la alegere, cu 400 de lei, și abonamente de cinci spectacole la alegere cu 200 de lei, acestea din urmă outând fi procurate doar de la teatru. Spectatorii au la dispoziție peste 20 de evenimente – spectacole de teatru și dans, spectacole în aer liber, concerte de muzică contemporană.

Războaiele care se poartă în prezent, urmările pandemiei și criza economică, frica resimțită tot mai puternic și insinuată de mass-media, încălzirea globală – toate acestea reprezintă noi provocări pentru umanitate și impun noi reguli în lume. Pentru o schimbare reală, este nevoie de curaj și abordări noi, iar TESZT arată – prin selecția sa – că teatrul oglindește precis paradigma fluidă a noii lumi.

TESZT-ul aniversar își serbează cele 15 ediții cu spectacolul din deschidere, „O sută de toasturi”, în regia lui Bojan Jablanovec, de la Via Negativa (Slovenia) – duminică, 19 mai de la ora 16,00 în Sala Studio. La aniversarea care va dura șapte zile, timișorenii pot vedea spectacole din unsprezece țări, printre care Serbia, Franța, Croația, Ungaria, Grecia, Germania, Slovenia – toate în premieră în România – iar cele zece limbi diferite vorbite pe scenă confirmă deschiderea și multiculturalismul festivalului. Pentru prima dată vor participa artiștii teatrului Livsmedlet din Finlanda, cu un spectacol nonverbal despre tema migranților –  „Tărâmuri invizibile”, în care actorii se folosesc de propriile corpuri și sute de figurine miniaturale. Deja îndrăgiți de timișoreni sunt actorii italieni de la Teatro dei Venti, trupă care revine pentru a treia oară la TESZT cu „Pentesilea”, un spectacol mitologic pe picioroange, organizat în Piața Libertății în 21 și 22 mai. Teatro dei Venti din Modena ține în viață moștenirea europeană a teatrului stradal, fiind renumiți pentru spectaculoasele decoruri mobile și costume medievale. În ceea ce privește spectacolele de dans contemporan invitate din străinătate, revin la Timișoara cie. toula limnaios, cu spectacolul „staubkinder”, inspirat din muzica lui Gustav Mahler, precum și coregraful originar din Serbia Josef Nadj, care își va prezenta în avanpremieră mondială cea mai nouă creație – „Lună plină”. Nu lipsesc nici colaboratori mai vechi ai TESZT-ului ca regizorul Urbán András, cu spectacolul „A fost odată la Novi Sad”, regizorul Kristóf Szabó, cu „Ismene dansează”, un performance de arte vizuale, dans contemporan, teatru și bondage,  sau artistul Ivo Dimchev, cu „Metch”, concertul său creat recent pentru teatrul La MaMa din New York. Teatrul de Tineret din Zagreb revine la TESZT cu spectacolul „Tineri fără Dumnezeu”, despre agresivitatea tinerilor și izolarea lor de  lumea reală din cauza jocurilor online și a aplicațiilor. Tot o meditație despre realitatea virtuală și alternativă e și „Mindpolis 1.0”, creat de Nenad Glavan, care naște întrebarea în ce măsură ne poate proteja imaginarul, ca ultim front de apărare, de o astfel de realitate imposibil de acceptat. Festivalul începe și se termină cu producțiile teatrului-gazdă: în 19 mai, spectacolul „1978”, în regia slovenului Tomi Janežič, nominalizat la două premii UNITER, iar în 26 mai, „Pericles” regizat de britanicul Philip Parr. Înainte de „Pericles”, va fi vernisată expoziția actorului teatrului maghiar Mátyás Zsolt Imre, cu desene inspirate de spectacol. De asemenea, secțiunea Independent@TM, co-organizată cu Asociația proTESZT, include trupele locale Unfold Motion, Teatrul Basca și Compania independentă Arte-Factum, care au ocazia să-și expună cele mai recente spectacole în context internațional: „The Story of Lost Stories”, „Monoloagele solitudinii” și „Foamea”, care are premiera în cadrul TESZT.

Programul integral, cu descrierea spectacolelor, se poate consulta pe www.teszt.ro  și https://www.facebook.com/teszt.ro .


Organizatorii vor asigura traduceri în limbile română, maghiară și engleză pentru toate spectacolele – în funcție de limba în care se joacă. La finalul fiecărei zile vor avea loc discuții cu artiștii, cu traducere simultană, la care spectatorii pot pune întrebări și pot lua legătura cu performerii și creatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.