SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de...

SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam

0
DISTRIBUIȚI

Ambulatoriul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, prevăzut să funcționeze în clădirea de la bulevardul Republicii nr. 6 a rămas fără finanțare din cauza incompetenței administrației conduse de Dominic Fritz. Deși avea câteva luni la dispoziție să pregătească actele, municipalitatea a reușit aprobarea lor în chiar ultimul moment, ieri, în ședință extraordinară de îndată, convocată de executiv la ora 10.00. Cu toate acestea, la ora 15.00 aplicația de depunere de pe platforma noului sistem informatic pentru fondurile nerambursabile 2021-2027, https://mysmis2021.gov.ro/, s-a închis, iar declarația unică a aplicantului Municipiul Timișoara nu a fost încărcată.

În februarie 2023, primarul Timișoarei lăuda inițiativa Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu”, care solicita clădirea de pe B-dul Republicii nr. 6. „Este o inițiativă bună a Spitalului Țurcanu și vom propune consilierilor locali să ne susțină în acest demers, pentru a pune în valoare un spațiu aflat chiar în centrul orașului, dar pentru care nu avem, în clipa aceasta, o sursă de finanțare pe care să o alocăm. Bineînțeles, transmiterea în administrare a spațiului respectiv se va face doar condiționată de realizarea acestei investiții”, transmitea primarul Dominic Fritz.

Spațiul are o suprafață totală de 241.41 de metri pătrați și urma să fie transformat în ambulatoriu cu cabinete de kinetoterapie, recuperare, urologie și nefrologie, practic o extindere a activităților medicale ale spitalului, cu spitalizare de zi, punct de recoltare analize, spații pentru studenți și rezidenți.

Spitalul a preluat clădirea aflată în stare avansată de degradare, și s-a apucat de lucru în vederea reabilitării și refuncționalizării acestuia, de câteva luni fiind în pregătire un proiect pentru reabilitare și dotări. Consultantul, care s-a ocupat până acum de toate proiectele spitalului, a depus toate documentele până la ora 15.00, cum se poate observa în fotografie, Declarația unică a Primăriei, care trebuia să ajungă direct în platformă, nu a fost depusă de reprezentanții municipalității.

HCL-urile intrate ieri pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Timișoara aveau în raportul de specialitate și în referat informația certă referitoare la perioada de depunere a documentelor: ”În perioada 12 ianuarie 2024 – 30.05.2024 este activ apelul pentru pentru depunerea proiectelor de „Investiții în infrastructură publică a ambulatoriilor spitalelor de pediatrie (…) În cadrul acestui apel de proiecte, sprijinul oferit este exclusiv sub formă de grant.


Valoarea estimată a cheltuielilor eligibile a proiectului: 19.890.353,04 lei. Valoarea totală (eligiblă+neeligibilă): 19.890.353,04 lei. Valoare contribuție proprie Lider de parteneriat – S.C.U.C. „Louis Țurcanu”: 0 lei , Valoare contribuție proprie Partener – U.A.T. Municipiul Timișoara: 397.807,06 lei (2%)”.

Echipa de la spital împreună cu consultantul, cu care unitatea medicală a câștigat până acum proiecte de peste 10 milioane de euro, a lucrat câteva luni pentru a pregăti toate materialele necesare. Culmea este că termenul de depunere a fost prelungit cu o lună, din aprilie la finalul lunii mai.

Managerul Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, medicul Ovidiu Adam, spune că proiectul este ratat, așa cum este ratată și posibilitatea reabilitării clădirii aflate într-o stare de degradare. „Rezolvarea problemei depindea complet de acești bani care însemnau patru milioane de euro, dintre care 98% fonduri europene și 2% contribuția municipalității. Două milioane de euro erau pentru reabilitare și celelalte două milioane pentru dotări. Este al doilea proiect ratat, după ce acum un an a mai fost pierdută o finanțare de la Ministerul Sănătății”, a declarat Ovidiu Adam.

Ratarea scandaloasă a finanțării de patru milioane de euro vine în contextul în care administrația Dominic Fritz nu a reușit în patru ani să finalizeze decât 2% din noul corp de clădire al spitalului de copii care a fost preluată la începutul mandatului la 96% gata.

UPDATE Dintr-o eroare, în text a a apărut că ora de finalizare a depunerii proiectelor a fost 15, în realitate fiind 14. Contactat pentru a explica situația, primarul Dominic Fritz a încercat să dea vina pe managerul Ovidiu Adam, useristul preferând să comunice prin mesaje scrise. ”Aplicația pe platforma s-a închis la ora 14. Domnul director Adam a semnat acordul de parteneriat, document ce trebuia semnat ulterior și de către primărie, abia la ora 14.30 și l-a încarcat pe platforma la ora 14.35, după termenul de depunere. Nu știu care sunt motivele pentru această întârziere. Voi demara o anchetă administrativă pentru a stabili circumstanțele exacte și vom trage consecințele care se impun”, a transmis Fritz. A refuzat să răspundă de ce HCL_urile s-au aprobat în ultimul moment și cum s-au pierdut banii de la Ministerul Sănătății.

Managerul Ovidiu Adam a reacționat la spusele primarului Dominic Fritz, afimând ”Primăria Timișoara a transmis spitalului documentul pentru a fi semnat la 13,58, cu două minute înainte de închiderea sesiunii de proiecte. Ieri, am plecat împreună cu prietenul meu și directorul medical al spitalului, Mihai Gafencu, la București și în aeroport ne-am întâlnit cu domnul primar. De față cu noi, domnul primar a sunat în primărie ca să se îngrijească ca hârtiile să vină la timp și să depunem proiectul. Nu au venit și am pierdut patru milioane de euro.  În urmă cu un an și ceva, un proiect de pe Ministerul Sănătății, un proiect  tot pentru ambulator,de 10 milioane de lei, două milioane de euro, cu finațare zero din partea primăriei, l-am pierdut asemănător – hârtia pe care trebuia să o primim din partea primăriei ne-a venit cu cinci minute înainte de a se închide platforma și platforma era blocată și nu am mai putut să ridicăm hârtia pe platformă”.

Primarul Dominic Fritz a refuzat să răspundă la întrebările legate de telefonul dat subordonaților, preferând să spună, din nou, că va face o anchetă administrativă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.