Spectacolele lunii iunie pe scenele timișorene

Spectacolele lunii iunie pe scenele timișorene

0
DISTRIBUIȚI
Scripcarul pe acoperiș

Ultima zi a lunii mai și începutul lunii iunie aduc pe scena operei timișorene gala de balet „SuzanArt Dance”, susținută de elevii Studioului de dans „SuzanArt Dance” Timișoara, două reprezentații ale spectacolului „Don Quijote” de Ludwig Minkus, puse în scenă de elevii studioului de dans „Hellen Ganser” Timișoara și de cei ai studioului de dans „Diana Dindelegan” Timișoara, și un spectacol de diplomă a elevilor secției de coregrafie „Ștefan Gheorghe” al liceului de artă „Ion Vidu” Timișoara, promoția 2024. Acestea vor fi urmate în 6 iunie de „Creațiunile lui Prometeu” de Ludwig van Beethoven și „Bodies & Emotions” iar în 12 iunie, opera „Turandot” va putea fi văzută la București, în cadrul celei de-a III-a ediții a „Bucharest Opera Festival”. Musicalul „Scripcarul pe acoperiș” de Jerry Bock va fi  susținut în 29 iunie la Cluj-Napoca în cadrul ediției din acest an a „Opera Aperta”, iar ultimul spectacol al lunii la Timișoara va fi „Sunetul muzicii” de Richard Rodgers, un musical pus în scenă de studenții Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest Timișoara.

Luna iunie aduce pe scena sălii studio „Uțu Strugari” a naționalului timișorean spectacolele „Canicula”. „O noapte furtunoasă. Un exercițiu”, „Mata Hari”, două reprezentații cu „Amintiri din epoca de școală” și „Aeroport”, iar în sala mare sunt programate spectacolele „Adevărul”,  „Proștii sub clar de lună”, „Anna Karenina”, „Artiștii pentru artiști – Alifantis & Fragileband” – un eveniment creat special pentru programul de caritate al UNITER, dedicat artiștilor aflați în dificultate – și „Victimele datoriei”. În 14 iunie, sala mare a teatrului va găzdui un eveniment inedit, – repetiția repetiția generală cu public a spectacolului „Trezire”, viitoarea premieră a celebrului regizor și actor italian Pippo Delbono, un artist pentru care lumea este un spectacol fabulos, alcătuit din frumusețe, durere, emoție, speranță și deznădejde, un spectacol care se adresează ființei umane, în toată varietatea sa. Spectacolul are ca punct de plecare o experiență personală, un sentiment al pierderii care se cere vindecat, dar care poate fi vindecat doar printr-un gest de solitară răzvrătire și prin recunoașterea unei mari fragilități. Spectacolul va avea premiera timișoreană în luna decembrie. Accesul la repetiția generală cu public din data de 14 iunie se face pe bază de înscriere, on-line la adresa de email office@tntm.ro, sau la agenția de bilete.

Teatrul german deschide luna în 6 iunie cu o premieră, „Tectonica norilor” de José Rivera, în regia lui László Bocsárdi, spectacolul având supratitrare în limbile română și engleză, cu următoarele reprezentații în 18 și 28 iunie. Piesa este o poveste de dragoste de tip realist-magic, fermecătoare și obsedantă, cu elemente de încântare teatrală, în care obișnuitul se transformă brusc în ceva fantastic. Spectacolul „Oameni. De vânzare” va fi jucat în luna iunie la Festivalul de Teatru Scurt din Oradea, va avea două reprezentații la Badisches Staatstheater Karlsruhe și una la Heimathafen Neukölln în Berlin. La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, teatrul german va fi prezent cu spectacolul „Tschick. De ce am furat

mașina” iar la sfârșitul lunii, la Timișoara, cei 70 de ani de existență a teatrului vor fi aniversați prin spectacolele „Leonce și Lena” de Georg  Büchner, ultima reprezentație din această lună a spectacolului „Tectonica norilor” și „Teatrul” de Pascal Rambert, o coproducție realizată cu Institutul Francez.

O premieră marchează luna în 14 iunie și la teatrul maghiar, spectcolul „Danaos”, cu o a doua reprezentație în următoarea zi.


Spectacolul este o adaptare a tragediei lui Eschil, în regia unui vechi colaborator al Teatrului Maghiar, Kristóf Szabó. Figură interesantă în viața culturală germană, ca regizor-coregraf și director artistic al ansamblului F.A.C.E. Visual Performing Arts Ensemble din Köln, Szabó îmbină cu succes tehnici de teatru fizic, multimedia și video art, fiind deja invitat de patru ori la festivalul Euroregional TESZT. Spectacolul va explora statutul de refugiat, construindu-se pe povestea unor solicitanți de azil politic care încet își pierd sprijinul moral, credința în propria cultură, în divinitate și în umanitatea proprie. Până la sfârșitul lunii vor mai avea loc două reprezentații ale spectacolului „Tămăduitorii de amintiri”, spectacolul nonverbal „Ageless generation”, „Seara în care se poate întâmpla orice”, spectacolul teatrului din Gyula „Macbeth de Elsie și Norm”, și „Păsările”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.