Turiști atrași în Banat cu mese tradiționale în gospodării rurale (foto)

Turiști atrași în Banat cu mese tradiționale în gospodării rurale (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

În ultimii doi ani, mai multe gospodării rurale cărășene s-au profilat pe organizarea unor mese pentru turiști, la care sunt servite bucate specifice locului, pregătite în bucătăriile particulare, iar stânele sau adăposturile pescărești pot avea aceeași perspectivă, căci numărul amatorilor de bucate gustoase, specifice unor locuri și făcute după rețete proprii, este în creștere. Într-o astfel de gospodărie rurală, o masă poate fi organizată pentru cel puțin patru persoane și cel mult 12  persoane, care se bucură din plin de atenția și ospitalitatea gazdelor, cei care pregătesc toate mâncărurile din ingrediente obținute în cea mai mare parte din ograda proprie.

Mese copioase în gospodării rurale aflate pe trasee turistice

Prima gospodărie cu specific gastronomic local s-a deschis în urmă cu mai bine de doi ani în sud-estul județului, în comuna Prigor, la casa cu numărul 192. Pe lângă masa gustoasă, vizitatorii au multe lucruri de văzut în comuna aflată pe Valea Almăjului, alcătuită din cinci sate și străbătută de deja celebra Via Transilvanica: case grănicerești vechi din vremea stăpânirii imperiale, mori de apă din alte timpuri și locuri minunate pentru plimbări.

Anul trecut, într-o zonă nepoluată afltă nu departe de Muntele Mic, s-a amenajat o astfel de gospodărie și în casa Mihaelei Drăgălina din comuna Turnu Ruieni, satul Borlova, numărul 234. Dulcețurile și siropurile, cozonacul sau zacusca, se numără prontre specialitățile pregătite de ea din fructele care au inconfundabila aromă a muntelui și legumele care cresc în livada și grădina proprie și care s-au aflat și pe standul Târgului de Turism al României, de la Romexpo. Pentru musafiri, pregătește mâncăruri bănățene – supă sarmale și friptură, dar pregătește și ciorbe, gulaș la ceaun, tocăniță, iar pentru desert, numeroase feluri de prăjituri. Împrejurimile satului de pe albia râului Sebeș, cu văi și culmi domoale, sunt locuri ideale pentru siesta binevenită după o masă copioasă.

Gospodării similare au apărut la Carașova, în casa lui Sebastian Ionuț Crețu, așezarea fiind extrem de atractivă nu numai pentru mâncărurile locale ci și pentru că se află la intrarea în Cheile Carașului, fiind totodată punctul de plecare pe traseul turistic din parcul național Semenic-Cheile Carașului.

Alin Nelu Moanea e pregătit la rândul lui să întâmpine oaspeți în casa sa din comuna Sasca Montană, satul Slatina-Nera  nr. 101, aflat în zona montană din sudul Banatului, o altă gospodărie fiind deschisă pentru musafiri în aceeași zonă, în comuna Ciclova Română,  satul Ilidia, nr. 466, sat în care frumusețile naturale cu numeroasele cascade, vechile mori de apă care încă sunt folosite de localnici și atmosfera arhaică a satului sunt la fel de atrăgătoare ca bunătățile așezate pe masă.

Surse foto: wikipedia.org, expressdebanat.ro, caon.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.