p>
„Doamna gravurii românești”, Suzana Fântânariu, a cărei operă a fost creată în cea mai mare parte la Timișoara, are deschisă în galeria Paul Neagu a muzeului de artă din Timișoara o expoziție cu peste 130 de lucrări din difertie etape de creație, initulată „Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă”, care a marcat sfârșitul capitalei europene a culturii.
Succesul remarcabil de care s-a bucurat expoziția vernisată anul trecut, în 7 decembrie, prin numărul impresionant de vizitatori pe care l-a avut, a dus la decizia prelungirii ei până la o dată care va fi anunțată ulterior.
Lucrările prezentate în expoziție, cea mai amplă dedicată Suzanei Fântânariu, sunt realizate în diverse tehnici – grafică, desen, obiect, carte-obiect, instalație, gravură și performance – alături de un vast fond documentar ce include fotografii, materiale multimedia, cataloage, broșuri și texte de autor și reprezintă o călătorie inițiatică prin întreaga carieră a artistei, oferind publicului ocazia de a descoperi și aprecia evoluția și diversitatea creației sale. Printre lucrările expuse se numără și creațiile din perioada influențelor stampei japoneze (1975-1990), lucrările experimentale din anii 1990 – 2010 și cele mai recente opere din perioada 2010 – 2023.
Curatorul expoziției, muzeograful Andreea Foanene, subliniază că „creația Suzanei Fântânariu se alcătuiește organic, incluziv și sistemic, asemenea straturilor succesive specifice structurilor naturii și istoriei antropologice, diversificându-se exponențial, conectându-se cu realități diverse în modalități atipice, care se transformă în potențiale direcții autonome, caracterizând un timp și un spațiu pe care îl umple de inovație și conținut.”