Muzeul Satului Bănățean a inaugurat zilele trecute laboratorul de conservare și restaurare a muzeului, o clădire multifuncțională destinată exponatelor care necesită operații de conservare și restaurare, complexitatea acestora fiind indispensabilă păstrării în bune condiții a patrimoniului cultural.
„Instituția noastră nu dispunea de un depozit tranzitoriu de carantină și intervenție conservare-restaurare, necesar în special în aducerea de noi obiective muzeale.
Așadar, s-a impus aplicarea acestui proiect în așa fel încât să se prevadă și astfel de spații care să ne permită posibilitatea de a face intervenții de restaurare și conservare la piesele monumentale din lemn, de arhitectură populară – cum ar fi grinzi, porți, stâlpi – și nu doar la obiecte de mici dimensiuni”, a subliniat Dorel Micle, diectorul Muzeului Satului Bănățean.
Cu ocazia inaugurării, vizitatorii au avut prilejul de a descoperi funcțiunile clădirii și de a asista la demonstrații ale tehnicilor și posibilităților de restaurare care se vor desfășura în noul atelier, inclusiv să vadă cum funcționează spectrometrul portabil cu raze X.
Totodată, în viitor vor fi organizate ateliere susținute de meșteri populari din zona de vest a țării, precum cele de pictat icoane, de împletit nuiele, de cioplit în lemn sau de cusut costume tradiționale, clădirea fiind dotată cu încăperi speciale destinate publicului.