Război în Ucraina, ziua 797. Ședință CSAT cu subiecte importante UPDATE România...

Război în Ucraina, ziua 797. Ședință CSAT cu subiecte importante UPDATE România donează un sistem PATRIOT Ucrainei

0
DISTRIBUIȚI

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a fost convocată pentru ziua de joi. Vor fi discutate probleme de securitate, participanții urmând să vorbească și despre sistemul de rachete PATRIOT al României dorit de Ucraina. „Problema este de actualitate”, a spus preşedintele României, Klaus Iohannis.

Discuțiile despre sistemul PATRIOT au apărut în primăvară. În timp ce se afla la Washington, Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații după întâlnirea cu preşedintele american Joe Biden. Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are rezerve.

Surse militare susțin că în MApN există două curente. Unii militari consideră că România trebuie să folosească toate mijloacele pentru a-şi consolida capacitatea de apărare. Ceilalți cred că interesul vital al României este ca Ucraina să reziste pentru a nu avea graniţă comună cu Rusia. În acest scenariu, România trebuie să ajute Ucraina cu sisteme de armament, așa cum procedează Polonia şi țările baltice.

Pe ordinea de zi a Ședinței CSAT mai sunt incluse subiecte referitoare la obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024, forțele și mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025 și evoluția conflictului din Ucraina.

De asemenea, Klaus Iohannis își va anunța decizia privind candidatura la șefia NATO în ședința CSAT de joi.

„Despre NATO, mai mult, mâine (joi, 20 iunie n.r.). Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea și opiniei publice, dar pot să vă asigur că mâine veți fi integral lămuriți și putem să mergem mai departe. Considerați că acesta a fost un non-răspuns și o amânare”, spune Klaus Iohannis.

UPDATE Membrii CSAT au decis joi donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT, cu condiția continuării negocierii cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național.

Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.


Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, transmite Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, decizia s-a bazat pe o „evaluare tehnică aprofundată a autorităților române”, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România.

„În același timp, vor continua discuțiile cu aliații astfel încât apărarea aeriană a țării noastre să fie în continuare consolidată. Poziționarea României este și va continua să fie fără echivoc în susținerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în dreptul său legitim la autoapărare în fața agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei. Discuțiile la nivelul CSAT au vizat și demersurile naționale de consolidare a cooperării și a interacțiunii bilaterale cu Ucraina, evidențiate de procesele în curs privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Ucraina și consolidarea cooperării pe linie de securitate”, se mai menționează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.