Seară dedicată lui Brahms, sub bagheta maestrului Gabriel Bebeșelea, la Timișoara

Seară dedicată lui Brahms, sub bagheta maestrului Gabriel Bebeșelea, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
Bryan Cheng

Vineri 14 iunie de la ora 19, la Sala Capitol va avea loc o seară dedicată lui Johannes Brahms, sub bagheta maestrului Gabriel Bebeșelea. Publicul este invitat să audieze două dintre lucrările marelui compozitor german: Dublul concert pentru vioară, violoncel și orchestră în la minor, op. 102 și Cvartetul în sol minor, orchestrat de Arnold Schönberg.

Gabriel Bebeşelea este dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi director artistic al ansamblului de instrumente de epocă şi al festivalului Musica Ricercata. Bebeşelea se bucură de o carieră internaţională vibrantă, fiind invitat să dirijeze orchestre apreciate precum Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Barcelona Symphony Orchestra, Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Filarmonică Națională a Rusiei, Orchestra Tonkunstler, Filarmonica PKF-Praga etc. În Stagiunea 2023/24 a apărut alături de Musica Ricercata la Festivalul „George Enescu”, a dirijat monumentala lucrare „Gurrelieder” al lui Arnold Schoenberg cu Filarmonica Banatul Timișoara, a revenit la Bochumer Symphoniker, Ulster Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Zagreb și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, al cărei dirijor principal a fost între 2016 – 2023. Gabriel Bebeșelea este cunoscut că se dedică cercetării și redescoperirii muzicii și este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale de mult uitate sau neglijate. În 2017, pentru a scoate la lumină o astfel de muzică, a înființat ansamblul Musica Ricercata – un colectiv artistic internațional dedicat interpretării cu cunoștințe istorice a muzicii, de la epocile baroc până la cele moderne, cu accent pe muzica veche. Cu Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, a înregistrat un CD cu oratoriul redescoperit al lui George Enescu „Strigoii” și „Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre” (ediție curatoriată de Gabriel Bebeşelea).

Violonistul corean Inmo Young este câștigătorul Concursului de Vioară „Jean Sibelius” din 2022. În martie 2015, Inmo Yang a câștigat cea de-a 54-a ediție a Concursului Internațional de Vioară „Premio Paganini” de la Genova, Italia. Operformanță remarcabilă, cu atât mai mult cu cât organizatorii nu mai acordaseră Premiul I din 2006. Fabio Luisi, președintele juriului de atunci, a comentat: „Inmo este un muzician intuitiv. Interpretarea sa este captivantă și deosebită.” Cu o multitudine de alte premii importante, Inmo Yang și-a făcut debutul la Carnegie Hall (Weill Recital Hall) ca și câștigător al Concursului „Concert Artists Guild”, și a primit invitații de a cânta la Boston Symphony Hall, Kravis Center for the Performing Arts, Ravinia Music Festival și Marlboro Music Festival.


Inmo Yang a colaborat cu numeroși dirijori de renume internațional precum Fabio Luisi, Neeme Järvi, Sakari Oramo, Myung-Whun Chung, James Gaffigan, David Robertson, Marin Alsop și Osmo Vänskä. A apărut ca solist în concert alături de BBC Symphony Orchestra, Orchestra National de France, Orchestra Philharmonia, Orchestra Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra, Lucerne Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Busan și Seul etc. Angajamente notabile pentru stagiunea următoare includ un turneu în Asia cu Lucerne Festival Strings Orchestra, un turneu în Coreea și Japonia cu Berliner Barock Solisten. În 2021, Inmo Yang a lansat al doilea său album Deutsche Grammophon, intitulat „The Genetics of Strings”. Primul său album – „24 Capricii” de N. Paganini – a fost înregistrat în direct ca parte a rezidenței la Kumho Art Hall și lansat sub aceeași casă de discuri în 2019.

În urma recentelor succese în competiții internaționale de prestigiu precum Queen Elisabeth Competition, Concours de Genève și Concursul Paulo, violoncelistul născut în Canada și stabilit în Berlin, Bryan Cheng, s-a impus ca unul dintre cei mai fascinanți tineri artiști ai scenei muzicii clasice. Bryan Cheng și-a făcut debutul la Carnegie Hall într-un recital „sold out” la vârsta de 14 ani, iar la vârsta de 20 de ani și-a făcut debutul la Elbphilharmonie Hamburg cu Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. În 2022, a devenit primul violoncelist premiat cu prestigiosul „Prix Yves Paternot”, acordat celui mai promițător și talentat muzician al Academiei Festivalului Verbier. De asemenea, este laureatul din 2023 al Premiului Virginia Parker, cea mai înaltă distincție acordată tinerilor muzicieni de către Canada Council for the Arts. Printre recentele momente notabile ale lui Bryan Cheng se numără debutul în Sala Mare a Filarmonicii din Berlin alături de Deutsches Symphonie-Orchester Berlin în seria „Debüt im Deutschlandfunk Kultur”, debuturi cu Slovak Philharmonic Orchestra, Calgary Philharmonic Orchestra, Symphony Orchestra of India și revenirea la Orchestre symphonique de Montréal și la National Arts Centre Orchestra Ottawa.

În calitate de membru al Cheng² Duo, CelloFellos și ca muzician de cameră, Bryan concertează în întreaga lume. Bryan a lansat trei albume aclamate de critici: „Russian Legends” (2019), „Violonchelo del fuego” (2018) și „Violoncelle français”, iar cel mai nou album, „Portrait” (2023), a fost nominalizat la 2 premii JUNO.
Bryan cântă la două violoncele Stradivarius: violoncelul Stradivarius „Bonjour” din 1696, și violoncelul Antonio Stradivarius „Dubois” din 1699.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.