Aquatim a anunțat luni că, din cauza consumului foarte mare, la Sânnicolau Mare, apa din bazinele de stocare a ajuns sub nivelul critic de la care nu se mai poate realiza distribuția. Ca atare, între orele 22:00 și 23:00, alimentarea cu apă a orașului a fost sistată.
Compania se plânge că toate apelurile repetate privitoare la „evitarea utilizării apei potabile pentru orice altceva în afară de băut, spălat și gătit, evident mai insistente în perioadele caniculare ale anului, rămân, din nefericire, fără ecou. În detrimentul celor care sunt suficient de motivați civic încât să respecte legea și morala. La final de zi, însă, suferința este comună”.
„Vară de vară, se repetă același scenariu: marea majoritate a locuitorilor din Sânnicolau Mare folosește apa pentru… umplerea piscinelor și stropitul zarzavaturilor.
Nimeni nu ia în calcul faptul că nivelul din bazinele de stocare a apei potabile scade dramatic, până sub limita de incendiu, decât atunci când se sistează apa. Uzina noastră este proiectată să trateze 155 metri cubi/oră, iar noi avem consum de 220-230 metri cubi/oră, cum a fost aseară, spre exemplu. Am fost nevoiți să sistăm apa pentru acumularea rezervei necesare, respectiv pentru ca pompele de distribuție să poată fi repornite/ ele sunt în sistem automat și se decuplează singure atunci când nivelul din bazine scade dramatic. Rog populația orașului nostru să înțeleagă faptul că restricționarea zilnică a apei potabile devine nu doar o ipotetică posibilitate, ci o iminentă realitate! În acest moment, situația este sub control, suntem la 53% rezervă în bazinele de stocare, DAR, dacă în cursul zilei se repetă situația, vom fi nevoiți să oprim din nou apa, în același interval orar 22:00-23:00”, a spus Karoly Mezey, șeful Sucursalei Aquatim Sânnicolau Mare.
Aquatim reiterează faptul că, în situații de criză, precum este aceasta, generată de un val canicular excepțional, utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor sau a spaţiilor verzi constituie contravenție și se sancționează. „Mulțumim celor care înțeleg gravitatea situației, importanța protejării resursei vitale, necesitatea unui demers unitar, moral, empatic!”, mai spune comunicatul Aquatim.